În proiectul de lege depus la Parlament liberalul stipulează abrogarea alineatelor (3) și (4) ale art. 25 din Legea nr. 312 din 28 iunie 2004 privind Statutul BNR potrivit cărora membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor de supraveghere prudențială, iar cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Națională a României.
”Constatăm că, în momentul de față, personalul BNR care exercită atribuțiile mai sus menționate beneficiază de o super-imunitate care excede cadrul constituțional și care creează un dezechilibru în ceea ce privește răspunderea tuturor cetățenilor în fața legii”, argumentează deputatul PNL.
El precizează că acest tip de imunitate a fost sancționat prin cererea de reexaminare a președintelui înaintată Parlamentului asupra Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național care conține o prevedere similară cu cea din Statutul BNR.
”Având practic confirmarea faptului că nu este normală o astfel de exonerare de răspundere civilă și penală în fața legii a anumitor categorii de persoane am considerat că textul Statutului BNR trebuie pus în concordanță cu prevederile constituționale referitoare la principiul egalității în fața legii. Toți cetățenii acestei țări, indiferent de statutul pe care îl ocupă la un moment dat în societate, trebuie să răspundă în fața legii și să-și asume consecințele deciziilor luate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, conchide Daniel Zamfir, care se află într-un conflict deschis cu BNR ca urmare a legii dării în plată.
Președintele Klaus Iohannis a cerut la începutul lunii aprilie Parlamentului reexaminarea legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, considerând că mai multe prevederi ale actului normativ sunt lipsite de previzibilitate și de claritate.
”Art. 11 alin. (2) din legea transmisă la promulgare exonerează de răspundere civilă și penală persoanele care au deținut sau dețin calitatea de membru al Consiliului general, al unei comisii tehnice sau care lucrează sau au lucrat în cadrul secretariatului Comitetului pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceștia au acționat cu bună credință. Prin modul de reglementare al art. 11 alin. (2) se instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari și funcționari publici, imunitate ce excede cadrului constituțional, ceea ce impune o clarificare legislativă în sensul punerii de acord a recomandărilor europene în materie implementate cu reglementările interne”, a atenționat președintele.