Cele mai importante zece sectoare economice sunt responsabile pentru 63% din totalul businessului românesc, adunând companii cu afaceri de 720 mld. lei.
În total, în România există 99 de sectoare economice structurate în funcție de CAEN-urile companiilor, însă primele zece sunt cele care au o pondere majoritară în total. Mai mult, doar comerțul – cu ridicata, amănuntul și comerțul auto – contribuie cu 39% la totalul businessului românesc. Pentru această analiză au fost clasificate industriile după CAEN-ul lor, fiind luate în calcul doar companiile care și-au depus rezultatele pe anul trecut la Ministerul de Finanțe.
„Există două feluri de dezvoltare econo mică – prin specializare și prin diversificare”, spune analistul economic Aurelian Dochia. Tot el adaugă faptul că puterea de diver sificare a unei economii este direct pro porțională cu dimensiunea acesteia. „Iar Ro mânia nu este suficient de mare ca economie ca să putem vorbi de o dezvoltare prin diver sificare. Inevitabil, ne rămâne specializarea”, adaugă el.
Un exemplu în acest sens este industria auto, care a reușit să crească puternic în ultimii ani odată cu atragerea de noi investiții în domeniu. Astăzi, industria auto duce singură în spate mai bine de jumătate din totalul exporturilor românești de 54 mld. euro anul trecut.
„Dependența economiei de anumite industrii, cum este cazul industriei auto, nu trebuie privită într-un sens negativ. Totuși, consider că trebuie să se țină cont de modul în care se schimbă lumea și România trebuie să parieze pe noile industrii vedetă. Un exemplu este energia”, crede și Dochia. El vorbește de faptul că în România petrolul, gazele naturale și cărbunele sunt încă de bază în planurile pentru următorii 30 de ani, în timp ce în Occi dent există o revoluție a energiei regenerabile.
CITEȘTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR