„Am salutat ideea invitării partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări, imediat după anunțarea rezultatului referendumului din Marea Britanie. Dacă inițiativa a fost bună, rezultatul acestor consultări este îndoielnic. Ar fi existat o finalitate concretă și utilă după această întâlnire, dacă Președinția și participanții ar fi beneficiat de analize temeinice privind consecințele ieșirii Marii Britanii din UE în plan politic, economic și al statutului românilor care lucrează sau studiază în această țară. Aceste analize nu există”, a declarat copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că „improvizațiile și inabilitatea acțiunilor de politică externă au continuat la Consiliul European”.
„Marea victorie diplomatică anunțată de domnul Iohannis, o pretinsă promisiune din partea lui David Cameron privitoare la stabilitatea statutului românilor din Marea Britanie a fost contrazisă chiar de către premierul demisionar britanic, care a spus că >”, a spus Tăriceanu.
Copreședintele ALDE susține că nici a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare nu s-a încheiat cu vreun rezultat concret în definirea politicii externe a României, în contextul BREXIT, pentru că în locul unei informări de către președintele Iohannis cu privire la discuțiile purtate la Consiliul European și a unor propuneri din partea Președinției legate de viitorul relațiilor dintre UE și Marea Britanie și de necesare reforme insituționale și de abordare la nivelul Uniunii, „președintele a ignorat această temă”, deturnând atenția spre o problemă de politică internă.
Cât privește summit-ul NATO de la Varșovia, Tăriceanu susține că Iohannis și-a fixat mandatul fără să informeze Parlamentul sau să consulte liderii partidelor.
„Fără să încalce litera Constituției, ci doar spiritul ei, președintele Iohannis și-a fixat un mandat pentru acest summit fără măcar să informeze Parlamentul și fără măcar să invite pe liderii partidelor parlamentare la o consultare reală. Credibilitatea și prestigiul României în lume sunt cu atât mai mari cu cât soluțiile, ideile, propunerile cu care ne prezentăm la nivel internațional sunt rezultatul unui consens al forțelor politice parlamentare și nu vreo improvizație politică sau birocratică de moment”, susține Tăriceanu.
Copreședintele ALDE mai spus și că apartenența României la Uniunea Europeană și NATO nu trebuie să se rezume la a spune „DA” la orice inițiativă politică sau birocratică venită dinspre aceste alianțe.