România va avea o brigadă multinațională. Componența acesteia va fi însă majoritar românească. Doar Bulgaria și Polonia și-au anunțat intenția de a trimite militari. În rest, discuții și cu „alți aliați”, a spus Iohannis, invocând „semnele foarte bune”, dar neprecizând care sunt părțile care au veni la masa negocierilor.
„România, la rândul său, își asumă partea sa de responsabilitate și contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participăm cu o companie în Polonia”, a adăugat el.
Cât privește flota la Marea Negră, plan care a rămas în aer din cauza răzgândirii Bulgariei, discuția s-a amânat până în octombrie la reuniunea miniștrilor apărării.
Pe teritoriul României va crea însă așa numita Inițiativă de Instruire Intensificată. „Statele Unite ale Americii au anunțat o consistentă participare la exerciții pe teritoriul României, începând cu 2017. De asemenea, Turcia va participa la exerciții pe teritoriul României cu efective de nivelul unei brigăzi”, a precizat Iohannis.
„Deci vom continua proiectul cadrului naval de exerciții și training. Și așteptăm sigur, cu mare interes, deciziile de la ministeriala apărării din octombrie”, a adăugat Iohannis.
Una peste alta, spune Iohnnis, „Summitul NATO care s-a încheiat constituie un moment foarte important pentru Alianța și România. Pot spune, cu certitudine, că a fost un summit de succes pentru România”.
Paragraf distinct pentru Republica Moldova
Președintele Klaus Iohannis a declarat că Alianța Nord-Atlantică rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova, iar șefii de stat și de guvern aliați au reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a partenerilor estici.
„Am pledat cu succes pentru consolidarea politicii de parteneriate cu scopul promovării stabilității. În continuarea inițiativei promovate de România în cursul anului trecut, când am propus crearea unei strategii a NATO cu două brațe – pentru est și pentru sud, pentru creșterea capacității de apărare a partenerilor. Măsurile de sprijin pentru parteneri sunt cuprinse într-un document adoptat de summit – Inițiativa privind întărirea rolului NATO în proiectarea stabilității”, a declarat Klaus Iohannis.
El a adăugat că, pentru România, sprijinirea partenerilor estici, în special a Republicii Moldova, are o miză aparte și că, pentru prima dată, în declarația finală a summit-ului a fost introdus un paragraf distinct privind Chișinăul.