Se folosesc frunzele tinere, fără pețiol, recoltate în lunile mai-iunie. Acestea au efecte antidiabetice, antidiareice, astringente și au un rol important în reglarea glicemiei.
Printre cele mai cunoscute boli în prevenirea și combaterea cărora ajută frunzele de dud, se numără diareea, diabetul zaharat, gastrita, ulcerul gastric și duodenal, bolile de ficat sau afecțiunile de natură pulmonară.
De asemenea, acestea sunt eficiente în tratarea asteniei, nevrozelor și insomniilor și s-a dovedit că acționează și în lupta cu obezitatea sau cu alte tulburări metabolice.
Se consumă sub formă de infuzie, fără indulcire, după mesele principale. În cazul diabetului și al diareei, se recomandă ca persoana să ia câte o lingură de infuzie la intervale de o oră.
Din frunzele puse la macerat timp de 21 de zile în alcool alimentar se poate obține o tinctură. Aceasta se strecoară și se utilizează câte 30 de picături, diluate cu apă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.