Dacă până acum interdicția privea doar atletismul rus, un raport recent al Agenției susține că Rusia a desfășurat un adevărat program guvernamental de disimulare a dopajului, cu peste 600 de cazuri ascunse în 30 de discipline sportive, timp de patru ani. Ca urmare a acestor descoperiri Agenția Modială Antidoping, Rusia riscă excluderea de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, informează bbc.com.
Agenția internațională a comunicat Comitetului Olimpic că nu mai puțin de trei organizații guvernamentale erau implicate activ în gestionarea testării probelor de sânge.
Richard H. McLaren, unul dintre reprezentanții Agenției Antidoping a prezentat aceste date în timpul unei conferințe de presă derulate la Toronto: „Din toate acestea reiese că este vorba de o rețea a implicării statului în operarea laboratoarelor de la Moscova și Soci. A fost o metodă care a permis atleților ruși să consume substanțe care îmbunătățesc performanțele, pentru a participa la competiții”.
La rândul său Rusia, chiar prin președintele său Vladimir Putin a dat asigurări că nu încurajează și tolerează dopajul și că vinovații vor fi înlăturați după efectuarea unei unei anchete interne. Cu toate acestea Putin a contestatcredibilitatea raportului celor de la Agenția Antidoping și le-a cerut acestora să prezinte informații complete, obiective și bazate pe fapte.
Putin denunță concluziile raportului deoarece, susține el, acesta se bazează pe depozițiile unei singure persoane, și aceasta compromisă. Mai mult chiar președintele rus susține că este posibil ca autoritățile americane antidoing să fi avut acces la conținutul raportului Agenției și să fi impus tonul și concluziile acestei analize. Argumentul său în acest sens este cererea făcută de mai multe state, printre care și SUA, care anterior publicării raportului au solicitat deja interzicerea participării Rusiei la Jocurile Olimpice din Brazilia.
Putin consideră că aceste dispute sunt un amestec grav al politicii în sport în scopul de a folosi sportul ca un instrument de presiune geopolitică și a asemuit această perioadă cu boicoturile olimpice din 1980 și 1984. Scandalurile de dopaj și încercările de a extinde sancțiunile anti-doping asupra sportivilor curați sunt folosite chiar în acest scop, a mai adugat el.
Mișcarea olimpică poate ajunge din nou în pragul scindării, a avertizat liderul de la Kremlin.