Oamenii de știință americani de la University of California, din San Francisco, și de la University of California din Berkley, au identificat un medicament numit Duramycin, capabil să împiedice răspândirea virusului în celulele considerate responsabile de transmiterea lui prin două metode: un traseu placentar, aferent primului trimestru de sarcină, și unul de-a lungul sacului amniotic, în al doilea trimestru, informează agenția Xinhua.
Eva Harris, coautor al studiului și profesor de boli infecțioase și vaccinologie la School of Public Health din cadrul UC Berkeley, arată că cercetarea respectivă dovedește că medicamentul are rolul de bloca eficient infecția a numeroase tipuri de celule placentare și protejează țesutul placentar uman care vine în contact cu tulpini ale Zika în primul trimestru de sarcină.
„Foarte puțini viruși ating fătul în timpul sarcinii și au proprietatea de a provoca malformații congenitale”, a spus Lenore Pereira, profesor de biologie celulară și a țesuturilor la UCSF School of Dentistry. „Înțelegerea modului în care unii viruși sunt capabili să facă acest lucru este o întrebare foarte importantă și poate fi esențială pentru elaborarea modurilor de protecție a copilului atunci când mama a contactat acest virus”, a declarat specialista.
Virusul Zika a fost examinat în celule izolate și în fragmente de țesut viu, iar cercetătorii au descoperit că infectează diferite tipuri de celule placentare, inclusiv tipuri de celule din placenta și din afara placentei”. Acest lucru demonstrează, spun ei, că aceste celule joacă un rol important în medierea transmisiei la făt. „Cele mai grave malformații congenitale asociate infecției cu Zika — cum ar fi microcefalia — par să apară atunci când o femeie este infectată în primul și în al doilea trimestru de sarcină”, au spus cercetătorii.
Medicamentul Duramycin este unul utilizat frecvent la animale, dar și în studiile clinice pentru persoanele cu fibroza chistică. Studii recente au dovedit că acesta este eficient în cazul culturilor celulare experimentale, împotriva Dengue și a virusului West Nile, care sunt flaviviruși, cum este și Zika, dar și în cazul filovirușilor, cum este Ebola.
Pereira a mai spus și că studiul indică faptul că medicamentul sau altele asemănătoare ca efecte, „ar putea reduce sau chiar preveni transmiterea virusului Zika de la mamă la făt, prevenind malformațiile congenitale”.