Gândul: Câți români suferă astăzi de această boală? De ce credeți că numărul cazurilor a crescut în ultimii ani?
Dr. Lucian Russu: Numărul exact al cazurilor nu se cunoaște, întrucât nu avem un registru național pentru cancerul de piele. Ultimele date furnizate de Globocan 2012 indică o incidență a melanomului de 4,5 cazuri la 100.000 de locuitori. În recenta campanie realizată de Unitatea Mobilă de Dermatoscopie în Parcul Tineretului am identificat, în doar șapte zile, 22 de suspiciuni de melanom, 48 de cazuri de alte cancere de piele și 300 de displazii, adică alunițe cu risc de transformare în leziuni maligne. Fără un program de screening, numărul cazurilor continuă să crească fulminant. Acest lucru ne face să credem că există, în jurul nostru, mai multe cazuri de cancer de piele decât ne-am putea imagina! Înmulțirea cazurilor de cancer de piele are legătură cu stilul de viață, cu expunerea prelungită la soare fără o protecție solară corespunzătoare, dar și cu creșterea acurateței metodelor de diagnosticare, care ne ajută să depistăm mai multe cazuri de cancer de piele ca niciodată.
Care a fost cel mai grav caz pe care l-ați întâlnit?
Toate cazurile de melanom sunt grave și dramatice, întrucât depistate tardiv, rata de supraviețuire este foarte mică. Melanomul este un cancer care nu doare, nu provoacă stări de rău decât atunci când este avansat, de aceea șansele la viață sunt mici. Este dramatic să vezi oameni care până ieri erau sănătoși, pe picioarele lor, iar peste câteva luni nu mai sunt. Este vorba, în general, de oameni tineri, între 35 și 55 de ani, oameni activi, cu familii.
Care sunt semnele prevestitoare?
Primele semne care prevestesc melanomul sunt acele modificări ale alunițelor- care țin de culoare, formă, mărime – sau apariția unor leziuni noi. Multe dintre cazurile de melanom se dezvoltă pe nevi nou apăruți. Așa că dacă observați alunițe noi sau modificări ale celor preexistente, mergeți de urgență la medicul dermatolog pentru a face o dermatoscopie. De asemenea, dacă aveți o aluniță ruptă, sângerândă, consultați de urgență medicul dermatolog.
Care sunt alunițele care pot pune probleme? Dacă își schimbă culoarea, se duc mai mult către negru, sunt suspecte?
Regula ABCDE ese cel mai bun ghid în auto-examinare
A = asimetrie
B = bordură
C = coloristică eterogenă
D = dimensiuni > 6mm
E = evoluție
Există persoane care au un risc crescut de a dezvolta această boală?
Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și de stilul de viață:
1. Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;
2. Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
3.. Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
4. Obiceiul bronzării artificiale, la solar.
Stresul și stilul de viață modern pot juca un rol în izbucnirea acestei boli?
Imunitatea joacă un rol important, pentru că majoritatea cancerelor „lovesc” pe un fond imun slăbit. În ceea ce privește stilul de viață, sigur, moda bronzării artificiale la solar și expunerea excesivă la soare, fără o protecție solară, sunt principalii factori determinați ai cancerului de piele.
Cum poate fi depistat?
Cea mai bună metodă de tratament a melanomului este screeningul. Din fericire, dacă este surprins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 100%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă, nedureroasă, care durează nu mai mult de câteva secunde. Dermatoscopia este singura metodă prin care pot fi depistate la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori – până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.
Cum evoluează ? Cei care sunt diagnosticați cu melanom ce șanse de vindecare au?
Boala are o evoluție fulminantă. Există șanse de supraviețuire de 100%, doar dacă este depistată în stadiu incipient. După consult și dermatoscopie, specialistul va decide care este cea mai corectă modalitate de tratament pentru fiecare pacient: cura chirurgicală a formațiunii, însoțită de examenul histopatologic (biopsia) sau conservarea și supravegherea acesteia. Descoperit din timp, melanomul se vindecă și nu lasă sechele.
Dacă reușește să învingă această boală, pacientul trebuie să țină cont de anumite restricții?
Pacienții în cazul cărora se reușește controlul bolii pot duce o viață normală. Desigur, monitorizările continue ale stării de sănătate sunt de la sine înțelese, la fel și precauția în ceea ce privește expunerea la soare.
Care ar fi regulile pe care trebuie să le respectăm dacă nu vrem să fim diagnosticați cu această afecțiune?
Regulile pe care ar trebui să le respectăm în sensul prevenției sunt mai puțin de zece: expunere la soare cu protecție solară, aplicată fără parcimonie, în intervalele în care ultravioletele sunt mai puțin nocive: până în ora 10:00 și după 16:00, purtarea acesorilor care ne protejează de soare (pălării, ochelari), evitarea solarului, auto-examinarea periodică a alunițelor, controalele dermatologice anuale, însoțite de dermatoscopii, în cazul leziunilor suspecte.
Ne ajută cremele de protecție solară?
Fără îndoială. În sezonul cald, atunci cand soarele „arde” cu putere, este recomandată utilizarea cremelor de protecție, cu factor de cel puțin 30, și reaplicarea acestora o dată la două ore.