67% dintre adulții finlandezi au vizitat o bibliotecă în ultimul an (28% în ultima lună). În clasasament urmează danezii (57%) apoi belgienii cu 42%. Doar 16% dintre români adulți au vizitat o bibliotecă în ultimul an și doar 9% în ultima lună.
Un motiv pentru acest fapt este faptul că ani de zile a fost obligatoriu ca fiecare așezare din Cehia să aibă o bibliotecă fie că era vorba de oraș sau de un sat, scrie New York Times.
Legea a fost promulgată în 1919, la scurt timp după ce Cehoslovacia a devenit independetă. Ideea era să crească gradul de alfabetizare și de educație. A funcționat. „Cehii și-au dezvoltat o obișnuiță în a citi. Chiar și azi cehii cumpără mai multe cărți, 11 pe ani în medie, față de alții”, a declarat Vit Richter, director al Insitutului Național al Bibliotecilor din Cehia.
Legea a persistat și când Cehoslovacia a fost ocupată de Germania, și după despărțirea de Slovacia, însă, din rațiuni financiare, legea a fost abandonată în 2001, iar de atunci 11% dintre biblioteci s-au închis. De-a lungul anilor activitățile bibliotecilor s-au extins (organizare de evenimente, cursuri etc), dar principala activitate a rămas încă un punct important, mai ales că 92% dintre cehi vor încontinuarea să meargă în biblioteci și să împrumute cărți.