Deși studiile anterioare au dovedit că reducerea numărului de calorii poate afecta sistemul imunitar, noul studiu a arătat că dieta restrictivă pe care au urmat-o participanții nu le-a compromis sistemul imunitar sau abilitatea acestora de a lupta împotriva infecțiilor, conform
Descoperă.
Micșorarea porției zilnice de calorii ar putea scădea riscul instalării unor boli, precum bolile cardiace sau diabetul, jucând un rol important în procesul de îmbătrânire.
,,Cu toată tehnologia care măsoară nivelul biometric, este foarte ușor ca persoanele să-și mențină o restricție de 10-15 procente din caloriile zilnice pentru a beneficia de îmbunătățirile pe termen lung”, a declarat doctorul Luigi Fontana, profesor de medicină și nutriție la Universitatea Washington din St. Louis.
Studiile anterioare realizate pe animale au sugerat că restricționarea nivelului de calorii ar putea reduce inflamațiile, crescând rata de viață a persoanei. Cercetătorii sunt însă îngrijorați că o dietă restrictivă va crește susceptibilitatea oamenilor la infecții, afectând modul în care corpul răspunde la vaccinuri.
În acest studiu, 220 de persoane au fost împărțite în categorii: cele care își mențineau dieta normală și cele care își reduceau numărul de calorii zilnice cu 25%. Persoanele din grupul cu dieta restricționată nu au reușit să atingă nivelul de 25%, dar și-au redus semnificativ numărul de calorii. De asemenea, aceștia au consumat vitamine și suplimente alimentare, pentru a preveni malnutriția.
După terminarea studiului, care a durat doi ani, persoanele cu o dietă restrictivă au fost testate, prezentând un nivel scăzut al indicatorilor inflamatori, inclusiv C-reactiv și TNF-alfa, spre deosebire de grupul cu o dietă normală.
Celor care au ținut dieta restricționată nu le-a fost afectată susceptibilitatea la infecții sau vaccinuri.
Studiul anterior, aplicat aceluiași grup, a descoperit că restricționarea nivelului de calorii timp de doi ani, a avut efecte benefice asupra participanților, precum scăderea presiunii arteriale sau nivelul colesterolului, ambii fiind factori de risc în dezvoltarea bolilor cardiace.
Experții au afirmat că este prea devreme să recomande oamenilor să înceapă să-și reducă nivelul de calorii.
,,Trebuie să învățăm mai multe lucruri despre consecințele acestei interveții asupra sănătății oamenilor”, a declarat doctorul Richard Hodes, director al National Institute on Aging.