În anumite județe (ex. Vrancea, Harghita), unde s-a înregistrat și un număr mare de urși vânați, creșterea populației (pe hârtie) a fost și de 50% – de patru ori mai mare decât oriunde altundeva în Europa sau America de Nord. Problema a mai fost semnalată de organizațiile de conservare în ultimii ani și indică existența unui management orientat mai degrabă către legitimarea vânătorii decât către conservarea pe termen lung a speciei, care este strict protejată la nivel național și european prin Directiva Habitate se arată într-un comunicat al WWF-România.
Maramureș, creștere de peste 10% a populației de urs
În anul 2014, WWF-România și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) au demonstrat că rata de creștere a ursului brun în Maramureș a fost estimată la peste 10% pentru 2009-2010. Creșterea este neobișnuită în raport cu caracteristicile biologice ale speciei, fiind mai mare chiar decât în Suedia, țara cu cea mai spectaculoasă creștere a populației de urs brun în ultimii ani – 4.7%. „În registrele oficiale și interviuri organizate cu factori de interes cu rol în gestionarea populației de urs, WWF și ACDB au găsit statistici nerealiste sau vagi, fără fundament științific și, în unele cazuri, chiar contradictorii. În aceste condiții nu se poate face o evaluare corectă a stării de conservare a ursului și nici nu pot fi formulate obiective clare de management al populației”, se arată în comunicat.
Banatul Montan, regiunea unde urșii se numără de câte două sau trei ori
Din 2014, WWF-România participă la evaluările faunei sălbatice din sud-vestul țării, realizate de fondurile cinegetice și reprezentanți ai ariilor naturale protejate din această regiune, care se întind pe patru județe: Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Gorj. Încă de la început, WWF a constatat că fonduri de vânătoare învecinate, în care ursul brun este prezent, raportează, fiecare, același număr de indivizi, de obicei un număr care depășește de două-trei ori limitele biologice și ecologice ale speciei, dar și nivelul optim pentru o zonă.
Gestionarii fondurilor de vânătoare recunosc faptul că animalele nu sunt toate „rezidente” pe fiecare dintre fondurile de care se ocupă și că există astfel probabilitatea să fie numărate de mai multe ori. În Hunedoara și Gorj, fondurile de vânătoare învecinate raportează același număr ridicat de urși în fiecare an, creându-se astfel impresia că populația de urs, ca de altfel și alte carnivore mari, nu înregistrează niciun fel de evoluție, fie pozitivă sau negativă.
Urșii stau înghesuiți pe hârtie
Studiile de specialitate estimează un „home range” (un areal) de minim 50-270 km2 (5.000-27.000 ha) necesar unui urs brun în Carpați. În județul Hunedoara există fonduri cinegetice care au raportat 29 de indivizi pe o suprafață de 11.368 ha, iar în Gorj, șase fonduri cinegetice au raportat, fiecare, în ultimii trei ani între 21-30 de indivizi pe o suprafață nu mai mare de 150 km2.