Fostul șef al Comunității de Informații, acuzat că a primit de la Simu o parte din despăgubirile de la ANRP

Fostul șef al Comunității de Informații, acuzat că a primit de la Simu o parte din despăgubirile de la ANRP
Publicat: 26/07/2016, 13:43

„Sunt acuzații care se regăsesc în dosar, în momentul în care va ieși din camera preliminară și dumneavoastră veți putea avea acces la declarațiile date de domnul Moldoveanu, de mine și de ceilalți participanți . Domnul Moldovan a venit dânsul la mine, mi-a zis că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuța Dumitrean. La acel moment, drepturile litigioase erau în posesia mea. Este nedrept că este inversată cauzalitatea și sunt acoperiți autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu, dânsul este autorul moral al acestui dosar, a făcut și alte activități economice care nu țineau de fișa postului domniei sale. Faptul că nu este prezent în acest dosar e puțin nedrept. 25 % din cei șapte milioane de euro i-a luat domnul ăsta (n.r Daniel Moldoveanu). Domnul Moldoveanu s-a întâlnit cu domnul Surdu de la RAPPS pe acest subiect”, a declarat Horia Simu la sediul instanței supreme.

UPDATE„Constat că, în spațiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administrației Prezidențiale și a unui ‘consilier prezidențial’ din timpul mandatului meu în fapte de corupție referitoare la retrocedări făcute de ANRP. Resping categoric acest tip de abordare! Din declarațiile domnului Horia Simu și comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană și nu despre întreaga Administrație Prezidențială. Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat și nu prezidențial și care îndeplinea funcția de ȘEF AL COMUNITĂȚII NAȚIONALE DE INFORMAȚII…”, a comentat Băsescu pe Facebook.

Precizările vin în contextul în rechizitoriul prin care Horia Simu a fost trimis în judecată pentru noi presupuse fapte de corupție privind despăgubiri acordate acestuia de ANRP pentru un teren din Constanța, procurorii susțin că persoane cu funcții de conducere din Ministerul Mediului, Administrația Prezidențială și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat ar fi intervenit pentru ca Simu să obțină despăgubirile.

„Obținerea acestor despăgubiri nelegale de inculpat s-a datorat intervențiilor făcute de acesta direct, prin intermediul unor angajați ai societăților sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse funcții de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Administrației Prezidențiale sau Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat pe lângă autoritățile implicate în procedura de retrocedare, respectiv Primăria Municipiului Constanța, Prefectura Județului Constanța, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, intervenții care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea soluționării dosarului de despăgubire, iar, pe de altă parte, soluționarea favorabilă a acestuia, prin acordarea de despăgubiri care nu i se cuveneau”, se arată în rechizitoriul prin care Horia Simu a fost trimis în judecată.

În document, DNA precizează că „în același scop al obținerii cât mai urgente a despăgubirilor inculpatul Simu Horia, prin intermediul (…) – consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul județului Constanța, (…), și a obținut sprijinul acestuia pentru soluționarea favorabilă și urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia 25 Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și înaintarea dosarului la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. În urma demersurilor pe care le-a făcut la nivelul Primăriei Constanța și a Instituției Prefectului municipiului Constanța se reușise ca dosarul să ajungă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, astfel încât inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care să-i mijlocească legătura cu președinta Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, inculpata Dumitrean Crinuța. Profitând de relația profesională și de prietenie cu (…), care deținea o funcție importantă la nivelul Administrației Prezidențiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile deținute în dosarul de despăgubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obținerea cât mai urgentă și într-un cuantum cât mai mare de despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților”.

Procurorii anticorupție mai spun că Horia Simu a încercat să disimuleze originea ilicită a banilor prin achiziționarea unui imobil în Franța.

„O parte din banii încasați de (…) supuși procesului de spălare, au fost utilizați de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziții fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obținerea unui împrumut cu care a fost achiziționat un alt imobil, tot în sudul Franței”, se arată în documentul trimis instanței.

Omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată, vineri, de DNA, alături de alte persoane, pentru noi presupuse fapte de corupție privind despăgubiri acordate pentru un teren în municipiul Constanța, prejudiciul fiind calculat la peste 7,7 milioane de euro. Faptele de corupție ar fi fost comise în legătură cu modalitatea de oferire a despăgubirilor pentru un teren din Constanța, pentru care Horia Simu cumpărase drepturi litigioase, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

Procurorii DNA susțin că după, momentul achiziționării drepturilor litigioase, Horia Simu a apelat la apropiați și la persoane cu funcții de conducere din ANRP pentru a urgenta obținerea despăgubirilor, în final prețul suprafeței fiind supraevaluat la suma de 7.715.000 de euro.

Alături de omul de afaceri , vor mai fi judecați deputatul Marko Attila, Crinuța Dumitrean, Remus Baciu, Cristian Mihai, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan, Cătălin Teodorescu,Florentina Savu și Horațiu Dima.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?