Chiar dacă este recunoscut faptul că Obama evită, de obicei, să se pronunțe asupra investigațiilor desfășurate de FBI, președintele american a încălcat de această dată protocolul și a evidențiat faptul că unii experți consideră că Rusia este de vină pentru publicarea emailurilor Partidului Democrat. Liderul a accentuat și că Vladimir Putin ar putea avea motive să faciliteze astfel de operațiuni.
„Care au fost motivele în ceea ce privește aceste scurgeri de informații, nu pot să spun în mod direct. Ceea ce știu, însă, este că Donald Trump și-a exprimat în mod repetat admirația pentru Vladimir Putin”, a precizat Barack Obama, într-un interviu pentru NBC News.
Președintele SUA a explicat că aceste afirmații se bazează chiar pe declarațiile făcute de magnatul american, dar și pe faptul că acesta, fiind candidat al republicanilor, „a beneficiat de abordări favorabile în perimetrul rusesc”. Obama a adăugat că este conștient de faptul că rușii sparg sistemele informatice ale americanilor, „nu doar pe cele oficiale, ci și pe cele private”.
FBI-ul nu a atribuit public Rusiei acest scandal, dar candidatul democrat Hillary Clinton sugerează, prin campania sa, că scopul ultim ar fi fost obținerea de beneficii și avantaje pentru Trump în lupta electorală care se duce, în principal, între cei doi. În replică, un purtător de cuvânt al lui Putin a catalogat toate aceste acuzații drept „paranoia”.
De cealaltă parte, experții care au urmărit situația publicării celor 20.000 de mesaje electronice au fost de acord că Rusia a avut un rol în această scurgere de informații, întărind astfel ideea că administrația de la Kremlin încearcă să se implice în evoluția campaniei prezidențiale din SUA. „Toate datele indică o legătură a Moscovei”, a spus Matt Tait, un consultant în securitate cibernetică stabilit la Londra, citat de abcnews.go.com, care a studiat mai bine de 20 de ore documentele democraților.
Donald Trump a scris marți pe Twitter că ceea ce fac acum democrații este să încerce, prin aceste acuzații, să „acopere oroarea și prostia” acestei scurgeri, catalogându-le drept „nebunești”.
Peste 20.000 de emailuri de pe serverele Convenției Naționale a Partidului Democrat din SUA au fost publicate la sfârșitul săptămânii trecute de Wikileaks, care susține că le-a primit de la un hacker, acestea arătând că structura de partid a favorizat-o pe candidata Hillary Clinton, în defavoarea contracandidatului Bernie Sanders, deși trebuia să aibă o poziție neutră, fiind vorba de o cursă electorală internă a partidului. Președinta Convenției, Debbie Wasserman Schultz, a demisionat în urma acestor dezvăluiri.
Experți în securitate cibernetică, citați de New York Times și Washington Post, arată că responsabilii pentru acest atac provin din Rusia, în spatele lor fiind chiar servicii secrete de la Moscova. Cu mai mult de o lună în urmă, penetrarea serverelor democrate a fost atribuită tot Rusiei, emailurile publicate acum având cel mai probabil legătură cu incidentul de atunci, când s-a descoperit că hackeri ruși au avut acces la servere timp de un an. Între timp, pe internet un anonim autointitulat Guccifer 2.0 a susținut că este un hacker român și că el a spart serverele, negând orice legătură cu Rusia.
Specialiștii consideră că este vorba despre o diversiune. Marea întrebare dezbătută acum în SUA este dacă Rusia este implicată la nivel oficial, de stat, în acest atac cibernetic și dacă Vladimir Putin încearcă astfel să influențeze soarta alegerilor prezidențiale din noiembrie, prin subminarea democraților, favorizându-l astfel pe Donald Trump, candidatul republican care a exprimat poziții favorabile în raport cu Putin.