Prima pagină » Magazin » Singurul lucru despre femei pe care niciun om de știință nu a reușit să-l descifreze

Singurul lucru despre femei pe care niciun om de știință nu a reușit să-l descifreze

Singurul lucru despre femei pe care niciun om de știință nu a reușit să-l descifreze
Ochii ne ajută să vedem, nasul ne ajută să simțim mirosurile. Părțile corpului nostru au scopuri precise. Totuși, pentru unele fenomene care se petrec în corpul nostru, oamenii de știință nu găsesc explicații atât de ușor. Unul dintre acestea este orgasmul pe care îl au femeile.

Chiar dacă orgasmul are rolul cel mai important în ceea ce privește relațiile intime ale femeilor, modul în care evoluează această senzație a fost dificil de descoperit, potrivit studiului citat de The New York Times. Orgasmul este cunoscut drept o combinație între contracțiile musculare, eliberarea de hormoni și plăcerea intensă. 

Timp de zeci de ani, cercetătorii au elaborat diverse teorii, dar niciuna dintre acestea nu a fost pe deplin acceptată. În prezent, doi biologi s-au alăturat acestui curent de cercetare și oferă o nouă viziune asupra orgasmului femeilor, bazându-se pe o reconstituire a parcursului său de-a lungul istoriei. 

Autorii au concluzionat, într-un articol publicat în The Journal of Experimental Zoology, că orgasmul a aparut la mamifere cu mai mult de 150 de milioane de ani în urmă, ca o modalitate de eliberare de ovule gata să fie fertilizate după actul sexual. 

Până acum, foarte puțini oameni de știință s-au folosit de strămoșii noștri din lumea animală pentru a găsi indicii care să conducă la rezolvarea acestui mister. 

„Pentru studiul orgasmului, ne-am rezumat întotdeauna la oameni și primate. Nu ne-am uitat și la alte specii astfel încât să cercetăm în profunzime și să descoperim originile acestui fapt”, a explicat Mihaela Pavlicev, biolog al Colegiului de Medicină din cadrul Universității din Cincinnati. 

Orgasmul masculin nu a generat atât de multă curiozitate în rândul cercetătorilor. Plăcerea bărbaților este legată fără drept de apel de ejaculare, fenomen care îi ajută pe aceștia să ducă specia mai departe. Cu cât plăcerea este mai mare, cu atât bărbații eliberează mai multă spermă. 

În cazul femeilor, parcursul evolutiv este mai greu de explicat. Contracțiile musculare care apar în timpul orgasmului nu sunt esențiale în ceea ce privește posibilitatea unei femei de a rămâne însărcinată. De asemenea, majoritatea bărbaților are orgasm în timpul actului sexual, în timp ce în cazul femeilor acesta nu apare întotdeauna. 

Într-o cercetare din 2010, 35,6% dintre femei au spus că nu au mai avut un orgasm în ultimele dăți în care au făcut sex. În mare parte, motivul este legat de anatomie, de faptul că clitorisul este separat de vagin. 

Cu toate acestea, un număr semnificativ de cercetători consideră că orgasmul servește unor funcții biologice importante și de aceea este important ca misterele din jurul acestuia să fie rezolvate. 

„Instinctul îmi spune că dacă ceva contează atât de mult la nivel emoțional – plăcerea intensă provocată de orgasm – acest lucru poate avea și consecințe în ceea ce privește capacitatea reproductivă”, a spus David Puts, antropolog în cadrul Pennsylvania State University. 

Teste pentru stabilirea rolului orgasmului în reproducere

Foarte multe ipoteze au fost înaintate. Medicul Puts și colegii săi au făcut diferite studii pentru a stabili dacă orgasmul poate într-adevăr să sporească șansele de fertilizare a ovulelor. 

Elisabeth Lloyd, filosof la Universitatea din Indiana, nu este de acord cu asta. În 2005, aceasta a publicat o carte, „Cazul orgasmului feminin”, în care a făcut o analiză a 18 dintre teoriile publicate referitoare la funcționalitatea acestuia. 

Niciunul nu a fost apreciat în favoarea teoriei referitoare la reproductivitate. Lloyd consideră că cea mai bună explicație pentru orgasmul feminin este că acesta nu are absolut niciun rol în ceea ce privește reproductivitatea. Aceasta spune că orgasmul este pentru femei ceea ce sunt sfârcurile pentru bărbați. 

Totuși, în prezent, doctor Pavlicev și colegii ei vin cu acest studiu care se bazează pe „întoarcerea la origini” și pe studiul orgasmului în cazul animalelor. Ei au început prin a se familiariza cu viețile sexuale ale animalelor și au adunat informații despre diverse specii. 

Ei au descoperit că foarte multe femele eliberează oxitocină și prolactină în timpul actului sexual, aceeași hormoni pe care îi eliberează și femeile. În rândul speciilor s-a observat o diferențiere a modului de reproducere. 

Dacă femeile eliberează un ovul pe lună, alte mamifere, cum ar fi iepurii sau cămilele, eliberează un ovul numai după ce au contact sexual cu un mascul. 

Ovulația a evoluat într-un timp scurt în cazul mamiferelor, încluzându-ne pe noi, oamenii, a explicat Pavlicev. Înainte de asta, în cazul mamiferelor, ovulația era determinată de existența sau nu a actului sexual cu un mascul. 

Mamiferele din trecut aveau clitorisul dezvoltat în interiorul vaginului. Acest lucru s-a modificat doar în cazul mamiferelor la care s-a dezvoltat ovulația. Pe baza acestor lucruri, Pavlicev și colegul său Wagner admit că orgasmul a apărut la femele ca un reflex care să le ajute pe acestea să rămână însărcinate. 

Când mamiferele se împerecheau, clitorisul trimitea semnale către creier, activând hormonii care eliberau un ovul. De îndată ce ovulul era fertilizat, hormonii îl ajutau pe acesta să meargă în uter. 

Acest lucru ajuta mamiferele care nu se împerecheau în mod constant, făcând posibilă perpetuarea speciei în ciuda acestui fapt. 

Unele mamifere, cum este și cazul oamenilor, au început să își trăiască viața în grupuri sociale. Femelele au început să aibă acces regulat la relațiile sexuale și orgasmul ca mecanism care sporește ovulația nu a mai fost folositor. Astfel, s-a produs și schimbarea și apariția ovulației ca un ciclu lunar. 

De vreme ce orgasmul și-a pierdut scopul original, clitorisul și-a schimbat poziția și s-a situat în afara vaginului. Totuși, o explicație clară pentru această schimbare nu există. 

Oamenii de știință s-au declarat încântați de faptul că acest studiu a fost publicat, admițând că el reprezintă un pas important pentru a stârni din nou interesul în ceea ce privește studierea orgasmului femeilor. Este nevoie ca acest fenomen să fie studiat și înțeles pe deplin, alături de tot ceea ce înseamnă evoluția sistemului reproducător feminin. 

Autor