Scanările făcute la nivelul creierului pot da indicii cu privire la riscul de dezvoltare a bolilor mintale prezent în cazul fiecărui adolescent în parte. Sunt luate în considerare boli precum schizofrenia sau depresia.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și de la University College London au făcut astfel de scanări la 300 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, pentru monitorizarea structurii creierului.
Rezultatele, făcute publice în cadrul unei conferințe a Academiei Naționale de Științe, arată că zonele creierului care au suferit cele mai importante schimbări în timpul adolescenței sunt cele în care există genele corelate riscului de dezvoltare a schizofreniei.
„Adolescența poate fi o perioadă de tranziție dificilă și în această perioadă vedem primele semne ale unor tulburări de ordin mintal cum ar fi schizofrenia sau depresia”, a explicat profesorul Ed Bullimore de la Universitatea din Cambridge.
El susține că acest studiu oferă o explicație referitoare la relația dintre adolescență și bolile de natură psihică. Astfel, în funcție de trăirile din adolescență, aceste gene corelate cu tulburări precum schizofrenia sau depresia se dezvoltă și se modifică rapid în această perioadă.
Acestea sunt ca niște noduri care controlează modul în care regiunile creierului nostru comunică unele cu altele, iar dacă ceva nu merge bine acolo, creierul nostru va fi afectat.
„Dacă ne imaginăm aceste noduri ca fiind aeroporturile internaționale din rețeaua aeriană, atunci înțelegem de ce perturbarea dezvoltării unuia dintre aceste noduri are un mare impact asupra comunicării informațiilor în rețeaua creierului, așa cum o defecțiune pe un aeroport important, cum ar fi Heathrow, o are asupra fluxului traficului aerian”, a explicat profesorul.
Depresia și anxietatea se numără printre cele mai frecvente astfel de tulburări care își au originea în modificările care apar la nivelul creierului în adolescență.