Noua ipoteză ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine modul în care s-a format și a evoluat structura din care face parte și planeta noastră, conform Descoperă.
,,Cometele sunt adevărate comori ale Sistemului Solar. Ele ne oferă o imagine alternativă asupra proceselor importante în procesul de apariție a planetelor și ne arată ce legături există între ele și arhitectura actuală a Sistemului Solar”, susține Matt Taylor, cercetător în cadrul Agenției Spațiale Europene.
Echipa de cercetători care a elaborat noua teorie realizează și în acest moment observații cu ajutorul sondei spațiale Rosseta, vehicul implicat în studierea cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko încă din august 2014. În tot acest timp, oamenii de știință au mai analizat evoluția unor meteoriți, a obiectelor cosmice aflate în apropierea planetei Neptun, a sateliților naturali ai acesteia, dar și alte structuri identificate în vecinătatea Sistemului Solar. Rezultatele obținute i-au determinat pe specialiști să tragă concluzia conform căreia cometele sunt structuri străvechi.
Unul dintre rezultatele care i-a determinat pe astronomi să emită noua ipoteză este cel care a arătat că interiorul cometei 67P este extrem de poros și are o densitate foarte scăzută. Astronomii spun că, în cazul în care obiectul cosmic s-ar fi format în urma unei coliziuni violente, el ar fi avut o compoziție mult mai compactă. Prin urmare, specialiștii au concluzionat că este mai mult ca sigur că astrul s-a format mult mai devreme decât se credea, cel mai probabil odată cu Sistemul Solar.
Observațiile realizate cu ajutorul sondei Rosetta au pus în evidență faptul că 67P este bogată în substanțe volatile, precum monoxidul de carbon sau cel de oxigen. Mai mult decât atât, s-a dovedit că suprafața cometei a fost alterată de apa lichidă existentă în urmă cu foarte mult timp. Aceste caracteristici indică faptul că astrul s-a format într-un mediu cu o temperatură extrem de scăzută, într-o perioadă foarte lungă de timp.
,,Cometele nu au caracteristicile tipice structurilor apărute în urma coliziunii unor obiecte cosmice gigantice, cum sunt, de exemplu, cele aflate în apropierea planetei Neptun. Mai degrabă, credem că ele s-au format în apropierea acestor corpuri cerești imense, existent încă de acum 4,6 miliarde de ani”, a adăugat coordonatorul studiului, Björn Davidsson, cercetător în cadrul Universității din Uppsala, Suedia.
De asemenea, astronomii cred că obiectele gigantice din apropierea lui Neptun au avut un rol important în evoluția cometelor, de-a lungul timpului. Specialiștii susțin în acest sens că, prin forța lor gravitațională, aștrii au cauzat coliziunea unor comete cum este chiar și 67P.