Concursul de la MȚR, verificat de Corpul de Control al premierului

Concursul de la MȚR, verificat de Corpul de Control al premierului
Publicat: 03/08/2016, 13:12
Actualizat: 07/06/2018, 02:52

Demersul vine după ce o serie de personalități ale culturii române, precum scriitorii Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu, profesorul Theodor Paleologu și alte nume importante de jurnaliști, cercetători și angajați ai MNȚR, i-au adresat o scrisoare deschisă lui Dacian Ciloș în care atrag atenția asupra situației muzeului.

Personalități ale lumii culturale din România, precum scriitori, artiști, jurnaliști, etnologi, cercetători, antropologi, ahitecți, profesori universitari, fotografi și regizori, dar și angajați Muzeului Național Țăranului Român (MNȚR) au adresat luni, o scrisoare deschisă Prim-ministrului Dacian Cioloș în care atrag atenția asupra „managementului ilegal” al instituției.

Într-un document intitulat „Muzeul Țăranului Român în derivă. Scrisoare Deschisă adresată Prim-Ministrului României, dl. Dacian Cioloș”, aceștia afirmă că soarta instituției este „periclitată și decredibilizată” din cauza managementului ilegal, precizând că MNȚR „se află, din păcate, în pragul colapsului, atât ca funcționare, cât și ca imagine”, din cauza faptului că Virgil Nițuescu, actualul director interimar al Muzeului, poate deveni managerul acestuia pe o perioadă de cinci ani. Rezultatul celui de-al doilea concurs pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Național al Țăranului Român (MNȚR), organizat la finalul lunii iulie, l-a dat câștigător pe Virgil Nițulescu.

Semnatarii scrisorii fac referire la lipsa de performanță și de profesionalism a lui Nițulescu exprimând că acesta „s-a dovedit a fi în ultimii șase ani un manager incapabil să facă față exigențelor profesionale și morale pe care le reclamă directoratul unei instituții culturale naționale”, iar o serie de semnalări din presă demonstează un „manageriat lipsit de viziune, discreționar, cu efecte directe în afectarea imaginii instituției și fără o conlucrare colegială cu specialiștii muzeului”.

În petiție este amintit episodul prin care la concursul organizat, în luna mai, de Ministerul Culturii pentru ocuparea funcției de manager al MNȚR, câștigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, Virgil Nițulescu „a reușit să obțină anularea lui invocînd «incompetența în domeniu» a unuia dintre membrii comisiei de evaluare – de altminteri unul dintre cei mai recunoscuți specialiști în arhitectura vernaculară românească, președinte al Fundației Pro Patrimonio și membru în Consiliul Științific al Muzeului, arhitectul Șerban Sturdza”.

Deși examenul a fost câștigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, Ministrul Culturii, Corina Șuteu a anunțat refacerea demersurilor de ocupare a poziției manageriale, anulând concursul câștigat de antropologul Vintilă Mihăilescu din cauza unei contestații a lui Virgil Nițulescu, „ceea ce a creat premisele organizării unui nou concurs pentru directoratul Muzeului, cu o nouă comisie, în luna iulie 2016. Această a doua comisie de concurs i-a dat un foarte suspect câștig de cauză lui Virgil Nițulescu”, mai precizează semnatarii petiției.

„Domnule Prim-Ministru, acest lucru este inacceptabil și denotă în chip evident o falsificare a condițiilor unui concurs onest. Ne întrebăm, prin urmare, cum este posibil ca demersul unui profesionist cu merite incontestabile, care a condus Muzeul Național al Țăranului Român (2005-2010) punând în operă idei dintre cele mai creative și adecvate misiunii Muzeului, să fie descalificat în fața unui demers managerial sancționat de Ministerul Culturii la evaluarea din 2014”, mai scriu cei care semnează scrisoarea deschisă.

În încheierea documentului, semnatarii petiției îi solicită premierului Dacian Cioloș să dispună „de urgență o reevaluare a modului în care Ministerul Culturii a desfășurat ultimul concurs pentru directoratul Muzeului, cu scopul de a pune capăt situației de ilegalitate instituțională în care se află domnul Virgil Nițulescu precum și degringoladei manageriale de la Muzeul Național al Țăranului Român, la care s-a ajuns prin anularea ilicită a concursului din mai 2016”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...