„Este bine documentat faptul că sistemul judiciar turc este lipsit de independența judiciară, astfel că acest mandat nu este decât un alt exemplu al înclinării președintelui (Tayyip) Erdogan spre autoritarism și departe de democrație,” se afirmă într-un comunicat al clericului turc Fethullah Gulen, care a negat vehement orice implicare în tenativa de lovitură de stat de la 15 iulie.
Mandatul de arestare a fost emis de Tribunalul din orașul Istanbul, relatează agenția de știri Anadolu.
Fehtullah Gulen a fost inculpat oficial pentru „comandarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie”.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite să îl extrădeze pe Fethullah Gulen.
Între timp, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington a anunțat că autoritățile americane studiază documentele furnizate de partea turcă în ceea ce privește cererea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen.
„Autoritățile turce (au trimis) mai multe loturi de documente și suntem în curs de analizare a acestor documente,” a declarat purtătorul de cuvânt, Mark Toner, în cadrul unei conferințe de presă.
Toner a mai spus că primul lot „nu credem, că a reprezentat o cerere formală de extrădare.”
„Ulterior am mai primit o serie de documente. Acum le analizăm… însă, încă nu cred că s-a ajuns la o decizie,” a mai adăugat oficialul american.
Departamentul Justiției din Statele Unite este principala agenție care se ocupă cu analizarea documentelor pentru a vedea dacă acestea ar putea reprezenta temeiul pentru începerea procedurii de extrădare spre Turcia a lui Gulen.
Oficialii turci, inclusiv ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, au avertizat că legăturile cu Statele Unite vor fi afectate în cazul în Washingtonul refuză să-l extrădeze Gulen.
Toner a declarat că Statele Unite s-au oferit să ajute Turcia în ancheta privind lovitura de stat, însă nu a precizat care a fost răspunsul Ankarei la această ofertă.