Cum au asfaltat muncitorii o stradă din Curtea de Argeș, după o „dispută istorică” cu localnicii

Publicat: 05/08/2016, 18:54

Echipa de muncitori a încercat, vineri, să asfalteze strada Pictor Dumitru Norocea din Curtea de Argeș, lucrarea fiind prevăzută a fi realizată cu mult timp înainte de decesul Reginei Ana, pentru că, susține edilul Constantin Panțurescu, drumul necesita reparații urgente.

Locuitorii din zonă s-au opus, însă, pe motiv că strada este construită de regalitate pe vremea lui Carol I, din piatră de granit, și au cerut autorităților să oprească asfaltarea sau măcar să scoată și să păstreze piatra istorică la loc de cinste. Potrivit localnicilor, strada este una dintre puținele neasfaltate din municipiu, dar este pavată cu piatră cubică pe vremea regalității și nu vor să se schimbe acest lucru.

Ei cer edilului să găsească o altă soluție.

„Trebuie să păstrăm trecutul acestui oraș. Această stradă a fost denumită cu mult timp în urmă . E strada care face legătura între gara construită de regalitate și strada principală din municipiu. Trebuia refăcută, dar nu asfaltată. E o stradă construită din granit, care a rezistat atîta vreme și care mai rezistă cu siguranță 100 de ani, dacă se ocupă cineva de ea. E construită în perioada lui Carol I. Au mai fost străzi din granit acoperite cu asfalt. Nu știu dacă a fost cea mai bună soluție. Asta e ultima care a mai rămas. Azi o pierdem și pe asta. Orașul pierde din istorie. Păcat că nu suntem în stare să păstrăm ce avem de păstrat”, a declarat doctorul Jean Chefani.

„Era necesar să fie reparată, nu asfaltată! Pietroaiele, cuburile de pe bulevard unde sunt? Puteau să le aducă aici. Pe vremea când l-au adus pe Regele Ferdinand de la gară pe aici era un bulevard cu pomi de-o parte și de alta (…) Strada asta trebuie reparată, să mai avem și noi ceva de pe vremea aia!”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, o localnică nemulțumită de decizia autorităților.

Un alt localnic, Nicolae Savu, a spus: „Nemulțumirea principală e că nu se recuperează piatra cubică, care este monument istoric al orașului. Pe această stradă, care s-a numit , au venit toți regii României începând din 1916. (…) Din păcate, această comoară de piatră cubică bazaltică este mânjită cu smoală. Și asta într-o jumătate de zi. (…) Până aseară (joi – n.r.) se știa că nu se asfaltează și se recuperează piatra. Începând de azi dimineață (vineri – n.r.) s-a declanșat nebunia. De ce? Nu înțeleg. Ei spun că ar fi presiuni ale Casei Regale, dar eu nu cred. Eu sunt monarhist și nu cred. Nu poate Casa Regală să spună să-și distrugă propria istorie. Piatra să fie recuperată și aranjată undeva în fața Bisericii Domnești, în loc vizibil, că face parte din zestea acestui oraș!”.

Față în față cu nemultumiții, muncitorii au strâns utilajele și s-au retras în zona Mănăstirii Curtea de Argeș, după ce au apucat, totuși, să toarne smoală pe o bandă.

Primarul Constantin Panțurescu a declarat că strada va rămâne în acest stadiu până la prima sedință a Consiliului Local, care va avea loc în ultima zi de marți din luna august, în timpul căreia se va decide ce se va întâmpla cu piatra cubică și dacă strada se va asfalta sau nu.

Directorul Serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Curtea de Argeș, Ion Niță, a declarat că strada reprezintă un pericol pentru trafic.

„Nu știu ce valoare istorică are piatra din Cluj care s-a scos, nu știu ce valoare istorică are piatra din București peste care s-a turnat covor asfaltic, dar pot să spun că această stradă devenise un pericol public pentru circulație și este la ora actuală un pericol public”, a spus Ion Niță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul