Cercetarea a fost făcută în Australia, pe un număr de peste 12.000 de elevi de liceu și a arătat că în perioadele când aceștia jucau în mod regulat jocuri pe calculator, rezultatele la materii precum matematica, literatura și științele se îmbunățățeau considerabil.
„Studenții care se joacă pe calculator în fiecare zi acumulează, în medie, cu 15 puncte mai mult la testele de matematică și cu 17 puncte mai mult la cele de la științe. Atunci când te joci pe calculator rezolvi puzzle-uri pentru a putea avansa la nivelul următor, iar acest lucru necesită folosirea unor cunoștințe generale și a unor abilități care au legătură cu materii precum matematica, literatura și științele”, explică economistul Alberto Posso, de la Universitatea din Melbourne.
În cadrul studiului au fost folosite și date din programul PISA, care a testat elevii din peste 700 de școli în 2012 și a strâns date referitoare la interesele lor și la activitățile pe care le desfășoară online.
Profesorul Posso sugerează, de asemenea, că elevii care petrec timp jucându-se pe calculator își dezvoltă un simț analitic și capacitatea de a rezolva mai ușor problemele, lucruri care îi ajută și în activitățile de la școală.
Totuși, chiar dacă jocurile pe calculator ajută, nu tot ceea ce implică folosirea computerului este benefic. Posso susține că adolescenții care verifică Facebook-ul sau alte social media în fiecare zi riscă să piardă în ceea ce privește rezultatele școlare și se situează la diferențe de 20 de puncte față de cei care nu folosesc niciodată social media.