„În Polonia, cea mai mare națiune fostă comunistă membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, întrebarea este dacă libertatea și identitatea europeană care au însemnat atât de mult pentru cei care au înlăturat regimul comunist au aceeași valoare în prezent. Întrebarea este în special în mintea tinerilor, care nu au memoria Europei divizate și a actelor de reprimare din fostul Bloc sovietic”, explică editorialistul NYT Alison Smale, într-un material intitulat „«Nu trebuie să fim singuri»: Polonia își analizează valorile, în contextul schimbării direcției politice”.
Dezbaterea se derulează în forme variate în Polonia. Are o rezonanță specială în orașul Wroclaw, care are 630.000 de locuitori, o atracție pentru turiștii polonezi și străini și centrul a peste 130.000 de studenți. Anul acesta, Wroclaw este capitală culturală europeană, un titlu conferit de Bruxelles care atrage publicitate, finanțări de sute de milioane de euro și zeci de evenimente speciale.
Primarul Rafal Dutkiewicz este în funcție din anul 2002. Observând că linia politică a Poloniei capătă o turnură de dreapta, naționalistă – fenomen observat în grade diferite în toată Europa – Rafal Dutkiewicz, simpatizant al mișcării Solidaritatea, oferă exemple din istoria străveche și modernă pentru a argumenta că Europa este benefică pentru Polonia.
„Ne conferă tuturor o percepție că suntem mai mari. Nu trebuie să fim singuri, noi suntem Europa”, afirmă Rafal Dutkiewicz. Primarul se evidențiază cu două realizări . O expoziție în onoarea fostului Arhiepiscop Boleslaw Kominek, care în 1966 evoca o idee ce părea utopică, o viziune a unei Europe federale, motor al păcii și prosperității care ar da uitării trecutul conflictelor sângeroase. Al doilea este înscrierea de către ONU a unui manuscris medieval local – „Cartea Henrykow” – în Patrimoniul umanității.
Construirea istoriei este importantă în Europa Centrală și de Est, scena a numeroase schimbări ale destinului și ale sistemelor politice de-a lungul secolelor. În acest context, primarul compară titlul conferit de Națiunile Unite cu un Premiu Oscar pentru manuscris, despre care spune că a fost elaborat în principal în latină de un călugăr german care este și autorul primei propoziții în poloneză: afirmația unui țăran ceh care i se adresa soției poloneze.
„Acest multiculturalism timpuriu este esența unui oraș precum Wroclaw, cunoscut înainte de 1945 prin numele german, Breslau”, observă The New York Times.
Krzysztof Mieszkowski, directorul unui teatru avangardist din Wroclaw, este destul de clar în legătură cu direcția în care merge Polonia și despre cine o duce pe acest drum. Crede că Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție, este un adept al „sistemului politic autoritarist și este îndrăgostit de dictatură”. Jaroslaw Kaczynski „a avut mereu acest vis”, afirmă Mieszkowski, care este și membru al Parlamentului.
Criticii îl acuză pe Jaroslaw Kaczynski, care nu deține nicio funcție publică, și partidul lui de intervenții politice în instanța constituțională, de îngrădirea libertății presei, îngreunarea accesului la avort și tendințe șoviniste care riscă să genereze conflicte sociale, cu impact economic. „Polonia a pierdut elementul cel mai important al democrației – societatea civilă”, subliniază Mieszkowski.
„La fel ca premierul Ungariei, Viktor Orban, domnul Kaczynski este considerat dictator de către adversari. În opinia multora dintre simpatizanți, Guvernul instalat de el le oferă ajutoare sociale polonezilor săraci și redescoperă valori naționale, în contextul în care conceptul Europei unite pare distant și din ce în ce mai nepopular”, explică NYT, amintind că țările central și est-europene s-au opus schemei UE de redistribuire a refugiaților proveniți din Orientul Mijlociu, în principal din Siria.
Mateusz Morawiecki, vicepremier și ministru pentru Dezvoltarea Economică, a fost opt ani directorul filialei poloneze a băncii spaniole Santander. Acum, el trage un semnal de alarmă privind globalizarea, sugerând că economia Poloniei stagnează și că cetățenii polonezi sunt captivi ai unor forțe străine, fiind condamnați să aibă salarii mai mici și condiții de trai inferioare celor din Europa Occidentală. „Avem acest model de 27 de ani”, afirmă Morawiecki într-un interviu acordat ziarului Rzeczpospolita. „De aceea am căzut în capcana dezvoltării la nivel mediu, în capcana profitului limitat și a dependenței. Într-o măsură uriașă, suntem dependenți de străini”, argumentează Morawiecki.
În centrul orașului Wroclaw, liderul comunității evreiești, Alexander Gleichgewicht, analizează actuala criza politică și efectele asupra tatălui său de 97 de ani, asupra soției de origine norvegiană, Bente Kahan, și a copiilor care studiază în străinătate. Actuala situație riscă să conducă la tratarea Poloniei ca „națiune de rang secund”, în care „elementele radicale sunt încurajate de Guvern”, atrage atenția Gleichgewicht. „Suntem într-o perioadă a fantomelor trecutului, a reconfigurării valorilor”.