Cât mai durează boom-ul imobiliar din vestul țării

Cât mai durează boom-ul imobiliar din vestul țării
Publicat: 15/08/2016, 08:58
Actualizat: 18/08/2016, 09:33
Astfel, dincolo de principalele orașe din țară unde piața imobiliară este în creștere, există și zone ce sunt în plin avânt sau promit acest lucru pentru următorii ani, mai precis orașe cu 130.000 – 230.000 locuitori, precum Ploiești, Pitești și Oradea. „București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov sau Timișoara sunt orașe unde se demarează noi și noi proiecte imobiliare, iar piața este în creștere constantă, mai ales în ultimii trei ani. Însă există și orașe emergente din acest punct de vedere, care dau semne că în următorii ani se vor putea situa pe harta piețelor de real estate de interes din România”, a declarat Răzvan Cuc, director regional al RE/MAX România.

Pentru aceste zone – precum Oradea sau Pitești – agenția imobiliară estimează creșteri constante anuale de circa 5% în următorii doi ani, atât în ceea ce privește numărul de tranzacții, cât și prețurile pentru locuințe. Astfel, în orașele menționate media de preț pe metrul pătrat variază între 700 și 800 de euro, cele mai căutate tipuri de locuințe fiind apartamentele de două și trei camere, în timp ce pe segmentele comerciale și office se remarcă o ușoară creștere a numărului de cereri. Ca reper, prețul mediu pe metrul pătrat al locuințelor din București este de 1.000 de euro.

În ultima vreme auzim tot mai multe despre Oradea, care se plasează în poziția fruntașă în topul orașelor care au atras fonduri europene anul trecut și care, prin investiții de sute de milioane de euro în reabilitare și dezvoltare, a atras atenția investitorilor. „Cel mai important factor care duce la această dezvoltare o constituie implicarea autorităților în atragerea de fonduri europene”, este de părere Cătălin Novac, expert evaluator, manager de risc în cadrul companiei Darian. „Din cunoștințele noastre, există în cadrul administrației locale interne o echipă bogată de tineri care «gândesc» proiecte inovatoare și se ocupă exclusiv de atragerea de fonduri europene pentru implementarea acestora.”

Pe lângă interesul autorităților locale în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a orașului, explică Novac, Oradea dispune și de alte atuuri, precum ieșirea foarte facilă către Europa, proximitatea față de două dintre cele mai importante centre universitare din România (Cluj-Napoca și Timișoara), existența infrastructurii de afaceri prin implicarea autorităților locale spre atragerea investitorilor sau existența energiilor geotermale în zonă.

Vedeta părții vestice a țării rămâne totuși Cluj-Napoca, oraș care nu este doar un mare centru universitar, ci și un centru financiar unde își au sediul mai multe multinaționale, ceea ce face ca în imobiliare cererea să crească și mai mult, iar prețul chiriilor să fie direct proporțional cu salariile corporatiștilor. Conform unei analize realizate de imobiliare.ro, municipiul Cluj-Napoca a depășit în premieră, la finalul anului 2015, Capitala în ceea ce privește prețurile medii de tranzacționare a apartamentelor; deocamdată creșterea prețurilor de vânzare a apartamentelor, nu s-a reflectat și în prețurile chiriilor. În Cluj, chiriile medii solicitate de proprietari se situau, în trimestrul al patrulea al anului trecut, la 190 de euro pe lună pentru o garsonieră, 280 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, 350 de euro pe lună pentru trei camere și 450 de euro pe lună pentru patru camere.

Pe piața închirierilor din București, prețurile medii solicitate de particulari în trimestrul al patrulea al anului 2015 au ajuns la 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 300 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, la 350 de euro pe lună pentru o locuință tricamerală și la 550 de euro pe lună pentru una cu patru camere sau mai mult.

Cât de sustenabilă este însă această creștere accelerată a pieței imobiliare? Nu foarte, crede Dacian Barna, managing partner în cadrul Coldwell Banker Oradea. „Din punctul meu de vedere, în Cluj este o bulă imobiliară. Începem să asistăm la un fenomen interesant: mulți clujeni nu mai investesc acolo. Iar asta pentru că foarte mulți dezvoltatori riscă să cumpere când prețul e sus și să vândă apoi când prețul scade; e efectul normal atunci când vorbim de o bulă. Nivelul de amortizare nu e chiar cel mai bun. Astfel, au început să apară în Oradea investitori imobiliari din Cluj, Brașov sau chiar Bucureșt”, spune Dacian Barna. El crede că investitorii aleg mai nou Oradea din mai multe motive: în primul rând poziționarea bună, aproape de ieșirea din țară, dar și datorită faptului că Oradea are o imagine din ce în ce mai bună. „Orașul a crescut foarte mult din punct de vedere al infrastructurii, al serviciilor și se află și acum pe o pantă ascendentă. Cu siguranță tendința investitorilor de a veni în Oradea va continua și anii următori, pentru că orașul se dezvoltă, e un oraș curat, verde.”

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
Ce se întâmplă cu pensiile după alegeri: „Adevăratul cutremur urmează". Românii, cu sufletul la gură
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Masacrul legionar de la Jilava, cele mai odioase crime din istoria României