1. Au un conținut scăzut de calorii și crescut de nutrienți și fibre (100g afine = 57kcal), ceea ce le face potrivite pentru a fi consumate cu moderație în curele de slăbire;
2. Conțin tanini ce inhibă atașarea bacteriilor de pereții tractului urinar, protejând astfel de infecții urinare;
3. Pot ajuta la prevenirea și refacerea pierderilor de memorie asociate cu vârsta;
4. Conțin antioxidanți precum anthocyanina, care reduce nivelul de radicali liberi, scăzând astfel riscul apariției bolilor de inimă;
5. Reduc ușor tensiunea arterială – un studiu cu durata de 8 săptămâni efectuat pe persoane obeze, cu risc crescut de a dezvolta boala cardiovasculară, a arătat o scădere a tensiunii arteriale cu 4 – 6 % după consumul a 50 g de afine pe zi;
6. Pot scădea nivelul de LDL colesterol, cel care este responsabil de apariția plăcilor de aterom de pe pereții vaselor de sânge;
7. Indicele glicemic scăzut (53) le face potrivite pentru a fi consumate (în cantități moderate) de către persoanele cu diabet zaharat sau cu toleranță scăzută la glucoză;