„În cele șapte luni ale anului 2016, infracționalitatea a scăzut cu peste 6% față de perioada similară a anului trecut și se menține un trend descrescător, fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii 9 ani”, se arată în documentul citat.
Potrivit MAI, o scădere semnificativă, de peste 14%, s-a înregistrat în cazul infracțiunilor de furt în timp ce infracțiunile stradale au scăzut cu peste 9%. De asemenea, tâlhăriile au scăzut cu 5%, iar infracțiunile de tentativă de omor cu aproape 30 %. Și în mediul rural, infracționalitatea este în scădere, fiind înregistrate cu 2,5% mai puține fapte penale ca în 2015. Totodată, instituția condusă de Petre Tobă anunță că numărul accidentelor grave de circulație a scăzut cu 4,8%, al persoanelor rănite grav cu 6,8%, însă a crescut cu 6% numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. În plus, au fost aplicate peste 772.000 de sancțiuni contravenționale și reținute peste 49.000 de permise de conducere și peste 19.000 de certificate de înmatriculare.
Conform Eurobarometrului Standard 85 publicat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii Iulie, criminalitatea percepută direct de către cetățean în plan personal reprezintă o problemă numai pentru 4% dintre români, valoare în scădere cu 2% față de toamna anului 2015 și sub valorile medii înregistrate la nivelul UE sau la nivel regional (7%).
Ministerul de Interne transmite că românii plasează criminalitatea pe locul 11 din 15 probleme identificate în plan personal, iar în ceea ce privește criminalitatea percepută ca problemă la nivel național, în România valoarea se înscrie în media statelor UE (11%).
Totodată, încrederea românilor în Poliție a crescut, peste 50% dintre cetățeni având încredere în forțele de ordine, trendul fiind crescător față de valorile din toamna trecută și reprezentând cel mai ridicat nivel de încredere în Poliție înregistrat în statele din regiune.
EUROBAROMETRUL indică ca principale îngrijorări ale cetățenilor europeni imigrația și terorismul. Imigrația este percepută în România ca o problemă de numai 6% dintre cetățeni, în timp ce la nivel european aceasta reprezintă o problemă pentru 28-29% dintre cetățeni. În ceea ce privește terorismul, acesta este perceput ca o problemă în România de numai 3% din populație, mult sub valorile medii de 16-18%, înregistrate la nivel european.
Ministerul de Interne anunță că, pe parcursul acestor șapte luni, a crescut numărul patrulelor de ordine publică, zilnic, la nivel național acționând peste 5.200 de patrule, dintre care 1.100 fiind patrule mixte alcătuite din polițiști și jandarmi.
Totodată, structurile operative ale instituției conduse de Petre Tobă au intervenit la peste 400.000 de solicitări prin 112, la peste 82% din intervenții Poliția Română acționând în mai puțin de 10 minute de la sesizare.
În această perioadă s-au executat 27.552 de misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente și manifestări cu public numeros.