Ministrul Bușe a declarat că a decis să facă acest dar, după ce a aflat că arheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia s-au arătat mulțumiți de demararea lucrărilor la această autostradă, pentru că, astfel, au putut fi descoperite situri de care nici ei nu știau.
„M-a impresionat și m-a mirat că sunteți mulțumiți că s-a făcut autostrada, că v-a permis să aflați de siturile acestea de care nu se știa. Eu m-am gândit să fac ceva personal, să vă ajut să nu mai depindeți numai de noi și, atunci când aveți o supoziție, să mergeți independent și să vedeți ce e acolo”, a spus Bușe.
Ministrul Transporturilor a mai declarat că a fost impresionat de descoperirile arheologice pe care le-a văzut.
„E donație personală. Eu nu o consider costisitoare. E un lucru care merită, dânșii o să-l folosească. O fac din suflet. M-a impresionat ce am văzut, am văzut un sit unde era un adult cu un copil în brațe și imaginea asta mi-a rămas, m-a impresionat foarte mult”, a mai afirmat ministrul.
Pe traseul Autostrăzii Sebeș-Turda au fost descoperite foarte multe situri arheologice, între care și o așezare veche de șapte milenii și un cimitir de incinerație de trei mii de ani. Din aceste motive, arheologii de la Muzeul Național al Unirii spun că tronsonul poate fi numit „Autostrada Antichității”, între timp fiind descoperită o altă necropolă.
„Este vorba de situl numărul 10, chiar la intersecție cu drumul județean, spre Ciumbrud, și de acolo am cercetat 30 de morminte avare”, a declarat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Autostrada Sebeș-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri și va traversa județele Cluj și Alba, fiind împărțită în patru loturi. Primul lot se întinde pe 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă în Sebeș, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia. Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri și se întinde până la intrarea în Aiud, iar lotul trei are 12,45 kilometri, până la Decea, în vreme ce lotul patru are 16,3 kilometri și se întinde până la Turda.