Compozitorul Adrian Enescu a murit, vineri, 19 august, după o viață dedicată muzicii, mai precis 41 de ani de carieră, anunță Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie, 1948 și este un muzician și un compozitor român cunoscut în special pentru activitatea să în domeniul muzicii de film, numele sau fiind asociat la aproximativ 65 de titluri.
Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artiști de muzică electronică din România, începând cu anii ’70.
Acesta a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, la secțiunea de compoziție dirijată de Aurel Stroe și cea de armonie, unde l-a avut dascăl pe Alexandru Pașcanu.
Adrian Enescu a asistat la cursurile facultății de muzică electronică a Universității Stanford, din California, între anul 1985 și 1986 și totodată, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Acesta a compus muzică foarte diversificată din punct de vedere stilistic, de la muzică Electro-Acoustică și până la Muzică simfonică și Jazz.
Prima apariție a sa pe disc a avut loc în anul 1975.
Andrian Enescu a definit stilul cântăreței Loredana Groza prin producția unor albume precum „Bună seară, iubite”, „Un buchet de trandafiri” sau „Diva înamorată”.
Acesta a colaborat și cu Silvia Dumitrescu, la albumul „Cred în tine” și a fost solicitat să colaboreze cu prestigioase instituții muzicale din lume.
Trupul neînsuflețit al compozitorului va fi depus marți, 23 august, la Uniunea Compozitorilor și muzicologilor din România, unde cei dornici, pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.
Loredana: „Ai plecat fără să-ți spun la revedere…”
Loredana Groza a transmis, vineri seară, pe pagina sa de Facebook, un mesaj emoționant la moartea compozitorului care a propulsat-o în cariera sa muzicală, Adrian Enescu, personalitate marcantă a muzicii din țară dar și din străinătate, care s-a stins din viață, vineri, la vârsta de 68 de ani.
Loredana Groza, intrepreta melodia „Bună seara, iubito”, dar și a cântecelor de pe discul ‘Diva Inamorata’, compuse de Adrian Enescu, a postat, vineri seară, pe pagina sa de Facebook un mesaj succint, dar emoționant la moartea compozitorului român.
„Ai plecat fără să-ți spun la revedere… Mulțumesc Adrian Enescu pentru că mi-ai dat aripi și m-ai învățat să zbor, mi-ai dat curaj să cred în talentul meu, m-ai învățat să muncesc și să lupt zi și noapte pentru visele mele! Plecăciune, Maestro Bună seară iubite, Te aștept ca și când…RIP”, a fost mesajul transmis de cântăreață pe pagina sa personală de pe rețeaua de socializare Facebook.
Lucrari:
Muzica de Film, aprox. 65 de titluri
Muzica de Balet (Italia, Olanda, Australia, Japonia, China)
Muzica de Teatru (Romania, Beligia, Japonia, Canada, Australia)
Muzica Pop, Electro Acoustica, Simfonica si Muzica pentru JazzOrchestra
A obtinut:
20 de premii oferite de Uniunea Cineastilor din Romania
15 premii oferite de Uniunea Compozitorilor din Romania
Medalia „Meritul Cultural Clasa I” oferita de Presedintia Romaniei
Premiul pentru Intreaga Activitate la Festivalul de Film TIFF 2013
Premiul „George Enescu” oferit de Academia Romana in 2014
Discografie:
1977 Basorelief (pop simfonic – Electrecord)
1976 -1981 Orchestrator/ Compozitor pe mai multe discuri de jazz
1981 Funky Synthesizer vol 1 (electroacustic – Electrecord)
1983 STEREO GRUP (pop – Electrecord)
1984 Funky Synthesizer vol 2 (electronic – Electrecord)
1988 Cred in Tine (pop – Electrecord)
1988 Buna seara iubite
1989 Un buchet de trandafiri (pop – Electrecord)
2001 November Dreams (ambiental -Axel Springer Company – Germany)
2001 Invisible Movies (electronic – EarthTone Sonic Images Records USA)
2002 Invisible Movies (ambiental – Buddha Bar)
2013 Bird in Space (jazz – A&A Recoreds)
2014 Invisible Movies (film music – A&A Recoreds)
2014 Funky Synthtesizer 2.0 (electronic – A&A Recoreds).
Iată ce spunea Adrian Enescu despre muzica sa, conform societateamuzicala.ro: ”Arta compozitiei este pentru mine o mare pasiune. Conditia de creator de muzica a fost cheia cu care am deschis multe usi si modul meu de supravietuire. Pentru mine muzica este cea mai frumoasa si complexa arta. Pot sa ascult muzica la infinit. A fi compozitor inseamna rezistenta fizica si psihica. Sa nu te doboare nici insuccesele, dar nici succesele. In arta nu exista concluzii, exista doar premise pe care trebuie sa le spui corect si pentru aceasta ai nevoie de un proiect foarte bine alcatuit. Pina la sfirsit, rezista numai cine iubeste cu adevarat arta. Muzica nu-mi ofera toate raspunsurile cautate, dar ma ajuta sa formulez mai limpede anumite întrebari. Prin muzica ma familiarizez cu propriile mele confuzii . Dupa ce termin de scris o muzica sunt mai linistit, dar nu neaparat mai lamurit. Artacompozitiei nu te vindeca si nu-ti ofera semnul pe care il cauti , dar te ajuta sa-si contemplezi limitele si, mai ales, îsi da dreptul sa treci la urmatoarea întrebare”.