„Cererea din Cluj se bazează pe două componente: companiile de IT, care creează valoare adăugată, și centrele de servicii, care se concentrează pe costuri. De aceea dezvoltatorii nu au construit speculativ, ca în București, ci doar bazat pe cerere clară”, a declarat Andreea Păun, consultant imobiliar.
În aceste condiții, chiriile s-au apropiat de nivelul din București, dar chiar și așa cererile pentru noi birouri nu pot fi satisfăcute:”În Cluj, indiferent cât oferi, nu mai e loc”.
În prezent, proiectul The Office faza 3, al lui Ovidiu Șandor, este in construcție, dar 80% închiriat, alte planuri aparținând Iulius Group și unor dezvoltatori mai mici care vor să facă clădiri cu suprafețe reduse.
Andreea Păun spune că cei doi indicatori ai sănătății pieței imobiliare sunt randamentele și rata de neocupare.În Capitală, procentul spațiilor libere este de 10-12%, un nivel foarte bun.
În condițiile aglomerării de la Cluj, un nou punct de atracție a devenit Iași, mai ales pe zona de soft, unde există și forță de muncă disponibilă.