Comparativ, piața europeană s-a majorat cu 9,4%, la 314 miliarde euro, avansul fiind generat în mare parte de finanțarea autoturismelor, conform raportului Leaseurope.
„Aceasta este dovada orientării societăților de leasing din România spre finanțarea agenților economici și mai puțin a persoanelor fizice”, se spune în raport.
Portofoliul de leasing financiar în România a înregistrat, de asemenea, o creștere anuală semnificativă la finele lui 2015, de 10%, în timp ce portofoliul european a înregistrat o creștere anuală de 3,2%.
„Este la fel de important să menționăm faptul că din punctul de vedere al calității portofoliului național, se constată, conform BNR, o diminuare a ponderii creanțelor restante și îndoielnice în totalul activului net cu 14,5% la nivelul IFN-urilor înregistrate în Registrul Special”, a declarat Adriana Ahciarliu, administrator Diplomat Consult Part of Invigors EMEA.
Evoluția pieței de leasing din România urmează aceeași traiectorie ascendentă a întregului sold al angajamentelor acordate de catre IFN-uri, sold care a înregistrat o creștere anuală de 14,2% conform statisticilor BNR.
Recuperarea business-ului de leasing este o caracteristică la nivel european, evidentă mai ales pe segmentul de leasing pentru autovehicule, majoritatea piețelor naționale înregistrând creșteri de două cifre, în timp ce finanțarea echipamentelor în leasing indică discrepanțe de creștere între țări. Volumele finanțărilor noi în leasing pentru autoturisme au crescut cu 15,9% in 2015, comparativ cu 2014.
O creștere mai lentă, dar totuși viguroasă per ansamblu, de 11,3% a fost cea pentru vehiculele comerciale. Segmentul echipamentelor IT & Office a evoluat bine, în medie, majorându-se cu 10,9%, datorită, în mare parte, unor creșteri semnificative doar în câteva țări.