Cum am picat în păcatul pe care nici morala creștină, nici comuniștii nu l-au dovedit

Cum am picat în păcatul pe care nici morala creștină, nici comuniștii nu l-au dovedit
Publicat: 28/08/2016, 12:47
Actualizat: 09/11/2016, 01:04

Formula Lăcomiei

Într-o lume cu resurse limitate, omul a fost mereu obligat să-și facă provizii din cele necesare traiului de zi cu zi. Această nevoie, de altfel legitimă, a degenerat treptat într-o dorință fără margini de a acumula cât mai multă avere. Lăcomia, căci despre lăcomie este vorba, a devenit, din păcate, o trăsătură a naturii umane care nu a putut fi reprimată nici de morala creștină, care a trecut-o în rândul celor 7 păcate capitale și nici de etica comunistă, care ar fi vrut să creeze un „om nou” perfect.

Cum oamenii fac mereu aceleași greșeli

După criza din 1929, au fost adoptate o serie de reglementări care au asigurat sistemului financiar mondial o stabilitate de mai mai bine de o jumătate de secol. Dar, prin anii ”90, aceste reglementări deveniseră un obstacol în calea ambițiilor de creștere ale noilor industrii financiare. Acestea au făcut tot ce le-a stat în putință și până la urmă au și reușit, să impună relaxarea reglementărilor. Pe lângă serviciile bancare tradiționale, băncile au putut astfel să se implice agresiv în activități „investiționale” de mare risc, prin tranzacționarea unor instrumente financiare foarte complicate. Chiar și celor care erau conștienți de ce ar fi putut să li se întâmple, le era greu să facă față agresivității cu care băncile promovau o serie de produse extrem de tentante, de genul „creditului cu buletinul” sau a diverselor „scheme” care promiteau câștiguri generoase.

Cine închide ochii

Organismele de reglementare și de supraveghere, care ar fi trebuit să avertizeze asupra riscurilor, au închis cu complicitate ochii. Când criza devenise iminentă, guvernele s-au repezit să garanteze depozitele bancare, anesteziind astfel depunătorii, dar protejând de fapt băncile.

Jocul de-a lăcomia Acum

Plecând de la ideea lui Adam Smith, potrivit căreia, patronul capitalist, urmărindu-și propriul interes, servește implicit și interesul general, partizanii noului capitalism financiar, au considerat lăcomia ca fiind „bună”, devreme ce stimulează acest interes. Astfel, în loc să se încerce îngrădirea lăcomiei, aceasta este încurajată într-un mod iresponsabil de către bancherii la fel de lacomi, la rândul lor avizi de câștiguri cât mai mari.

Omul e cinstit? Nu, e șmecher. Șmecheria-izvor de prosteală

Teoriile economice s-au bazat pe prezumția că omul este cinstit, cumpătat și inițiativele lui economice sunt raționale. Crizele nu ar fi putut să fie decât consecința unor cauze externe, fără ca individului să i se fi atribuit un rol deosebit în producerea lor. În realitate, crizele au la origine dorința nemăsurată de câștig a oamenilor, dispuși să își pună la bătaie toate economiile și apoi să se împrumute, numai ca să poată „investi” în industrii care promit produse al căror preț ar urma să crească la nesfârșit. În momentul în care prețurile nu mai pot fi susținute, acestea scad vertiginos și toată construcția se prăbușește sfârșind în criză financiară. Acesta a fost modelul majorității crizelor care au zguduit capitalismul de-a lungul istoriei sale, începând cu legendara criză a bulbilor de lalea din Olanda secolului al XVII-lea și terminând cu recentele crize mondiale.

Inconștiență și lobby

După toate cele petrecute, te-ai fi așteptat să fie urgent adoptate niște reglementări prudențiale de natura celor instituite în 1933. Nu ar fi deloc imposibil să fie separate serviciile bancare tradiționale, care ar trebui să devină un fel de utilități publice, de activitățile așa zis investiționale, de tranzacționare a unor instrumente financiare exotice, care țin mai mult de industriile jocurilor. Din păcate lobby-ul industriilor banilor este atât de puternic, încât noile reglementări, asumate de G20, nu schimbă pe fond mare lucru, iar jocul continuă ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, putând să arunce oricând lumea într-o nouă criză și mai devastatoare.

Ștefan Frustok-Matei a fost director științific al Institutului de proiectări și automatizări. În 1983, a primit premiul Academiei Române pentru primul robot industrial din România. Acest interviu cu Ștefan Frustok-Matei este prilejuit de apariția cărții sale Global Casino, Paideia, 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×