Ambasadorul SUA la Chișinău: Unirea cu România nu este o alegere practică

Ambasadorul SUA la Chișinău: Unirea cu România nu este o alegere practică
Publicat: 28/08/2016, 21:57
Actualizat: 01/11/2016, 10:40

Întrebat de ce factori ar trebui să țină cont poporul moldovean atunci când face o alegere privind viitorul țării, în contextul în care la nivelul societății există mai multe tendințe, inclusiv cel al unirii cu România, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova „trebuie să ramână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure”.

„Consider că este foarte important și aceasta desigur este politica noastră, cred că și politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oameni pentru ca ei toți să contribuie pentru a face din Republica Moldova o țară mai bună pentru moldoveni”, a spus James Pettit.

„Republica Moldova nu este România, Republica Molodova are propria sa istorie și proriile provocări. Printe aceste provocări se numără faptul că Republica Molodova este o țară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, care este scopul final, dar un statut special în cadrul Republicii Molodva. Potentialul aici este foarte mare, aveți un popor calificat și harnic, există multe promisiuni în anumite sectoare pe lângă agricultură, și asta include sectorul textil și IT”.

Ambasadorul a mai fost întrebat de ce Washingtonul a decis să recunoască independența Republicii Molodova în anul 1991, în pofida unor temeri manifestate în acest sens de mari actori internaționali precum Germania, Franța sau Marea Britanie.

„Țin minte foarte bine când s-a destrămat Uniunea Sovietică și într-adevăr, înteraga lume s-a schimbat. Eu am crescut în timpul Războiului Rece și deodată am simțit că au apărut noi oportunități pentru toată lumea, inclusiv pentru republicile fostei Uniuni Sovietice. Așa că a devenit o prioritate politică pentru Statele Unite să înființeze ambasade și să extindă recunoașterea diplomatică asupra noilor republici cât mai repede posibil din diverse motive. Unul dintre ele a fost ca să ne asigurăm că este menținută stabilitatea, dar de asemenea pentru a începe un nou capitol în istorie, unde în loc să avem in permanență aceste relații dificile date de statutul de adversari, noi puteam de fapt să ne împărtășim experiența, puteam fi prieteni, puteam încuraja comerțul și turismul, lucru care era aproape imposibil în perioada sovietică. (…) Deci, pentru noi, aceasta era o prioritate, speram atunci ca fostele republici ale Uniunii Sovietice, inclusiv, Federația Rusă, să se alăture unor organisme internaționale, precum UE, chiar și NATO, să deschidă o piață comună (…). Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în totalitate, cu siguranță nu s-a întamplat în cazul unora dintre republici”, a răspuns acesta.

În ceea ce privește Republica Moldova, el și-a exprimat speranța că țara va continua „să urmeze calea europeană, să adopte valorile europene și să devină un partener productiv în comunitatea mondială”.

James Pettit a caracterizat relațiile dintre Statele Unite și Republica Moldova ca fiind pozitive, adăugând că țara sa a contribuit cu suma de 1,4 miliarde de dolari în asistența oferită acestei țări în diferite sectoare.

„Țara mea a contribuit cu peste un miliard de dolari, de fapt cu 1,4 miliarde de dolari în diferite sectoare, inclusiv în ceea ce privește creșterea economică, relațiile culturale, democrație, guvernare”, a declarat diplomatul.

„Încercăm să ajutăm Republica Moldova să se conformeze standardelor europene și vom continua să lucrăm cu orice guvern aflat la putere, iar scopul nostru este ca țara să devină mai prosperă și mai democratică”, a precizat ambasadorul Statelor Unite la Chișinău.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...