„Încercăm să facem China să înțeleagă (…) că dacă nu respectă și recunoaște decizia arbitrală, într-un final tot ei vor fi cei care pierd în această privință,” a declarat Yasay în cadrul unei audieri în Congresul filipinez
În luna iulie, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a dat câștig de cauză Manilei împotriva Beijingului în ceea ce privește situația din Marea Chinei de Sud.
„Nu există vreo bază legală care să îi permită Chinei să revendice drepturi istorice asupra resurselor aflate în zonele maritime care intră în sfera celor nou linii”, a anunțat Curtea de Arbitraj, făcând referire la o linie de demarcație pe o hartă din 1947 a Mării Chinei de Sud.
Beijingul a afirmat că decizia este „nulă” și a reiterat că are drepturi istorice asupra Mării Chinei de Sud, o zonă prin care trece un rută cheie pentru comerțul maritim internațional și care este bogată în resurse naturale.
Beijingul revendică aproape întrega Mare a Chinei de Sud, unde se crede că se găsesc rezerve uriașe de petrol și gaze naturale. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan și Vietnamul au, de asemenea, revendicări în zonă.