Prima pagină » IT&C » Apple, amendă-record din partea Comisiei Europene. Motivul pentru care trebuie să plătească 13 miliarde de euro

Apple, amendă-record din partea Comisiei Europene. Motivul pentru care trebuie să plătească 13 miliarde de euro

Apple, amendă-record din partea Comisiei Europene. Motivul pentru care trebuie să plătească 13 miliarde de euro
Compania Apple este obligată să plătească o amendă record în valoare de 13 miliarde de euro, după ce Comisia Europeană a stabilit că statul irlandez a acordat gigantului IT, în mod ilegal, ajutor financiar prin scutirea de taxe. Astfel, impozitele plătite de Apple pentru profitul realizat în țările din Europa au fost, pe durata a mai bine de douăzeci de ani, extrem de mici, ajungând în 2014 până la rate de 0.005%.

Comisia Europeană a stabilit că Apple trebuie să plătească o amendă uriașă în cuantum de aproximativ 13 miliarde de euro, din cauza unor înțelegeri fiscale preferențiale încheiate cu statul irlandez, prin care gigantul IT a primit un ajutor ilegal.

Comisia a arătat că aranjamentele fiscale dintre Irlanda și Apple, încheiate între 1991 și 2015, au permis companiei americane să atribuie vânzările unui „sediu central” care exista doar pe hârtie și care nu ar fi putut genera asemenea profit. Ca urmare a acestor operațiuni, Apple a reușit să evite impozitarea pe aproape întregul profit obținut din vânzarea produselor sale pe teritoriul Uniunii Europene, prin raportarea profiturilor în Irlanda, și nu în țara în care produsul a fost vândut.

Astfel, profitul impozitabil al Apple Sales International și Apple Operations Europe nu a corespuns cu realitatea economică, a mai precizat Comisia. Apple a plătit impozite pentru Apple Sales International la o rată efectivă de 1% în 2003, iar în 2014 aceasta a scăzut până la 0.005%.

Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență, a declarat că „statele membre nu pot oferi beneficii fiscale unor companii la alegere – acest lucru este ilegal în limita normelor Uniunii Europene. Raportul Comisiei a conchis că Irlanda a oferit Apple beneficii fiscale ilegale, care au permis companiei să plătească niște taxe substanțial mai mici față de alte afaceri, pe durata multor ani”.

Cele 13 miliarde de euro care trebuie recuperate acoperă cei zece ani în care Apple a plătit impozite preferențiale, până în momentul în care Comisia a solicitat primele informații, în 2013. În 2015, Apple și-a modificat politica de taxe și impozite în Irlanda.

Ministrul de Finanțe irlandez, Michael Noonan, a transmis că Dublinul va face apel la această decizie. Acesta a declarat că „hotărârea nu-i lasă altă soluție în afară de obținerea consimțământului guvernului pentru a face apel. Acest lucru este necesar pentru apărarea integrității sistemului nostru fiscal și pentru a menține predictibilitatea modalității de achitare a taxelor și impozitelor de către afaceri”.

Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a respins recent aceste acuzații, catalogându-le drept „mizerii politice” și a promis și el să facă apel, în cazul în care Comisia stabilește că gigantul IT a beneficiat de o politică fiscală preferențială. Comisia Europeană a analizat înțelegerile fiscale dintre Apple și Irlanda timp de trei ani și a ajuns la concluzia că aceste acorduri au permis companiei americane să plătească impozite extrem de mici pentru profitul obținut în țările din Europa. Comisia a deschis o anchetă oficială în 2014, după ce datee inițiale au arătat că a existat un ajutor din partea statului incompatibil cu principiile pieței unice.