,,Suntem cu toții surprinși să descoperim această nouă mișcare a ochiului, pe care nu am anticipat-o în timpul experimentului nostru. Ne așteptam să identificăm o altă mișcare, care se sincronizează cu cea a clipitului”, susține unul dintre membrii echipei de cercetare, Mohammad Khazali (Universitatea din Tübingen, Germania).
Khazali și colegii lui nu încercau să descopere o nouă mișcare a ochiului, ci o acțiune involuntară care se produce în timp ce clipim, așa-numitul ,,nistagmus torsional optokinetic”. Acesta se întâmplă în momentul în care aparatul nostru vizual încearcă să perceapă imaginea unui obiect aflat în mișcare.
În încercarea de a afla dacă acest proces se desfășoară în timp ce clipim, specialiștii au studiat 11 subiecți, cărora le-au analizat mișcările ochilor în timp ce participanții trebuiau să urmărească anumite modele cu puncte. Rezultatele experimentului au arătat că mișcările ochilor sunt resetate de fiecare dată la unghiuri diferite, între 3 și 8 grade, în funcție de subiect, mai mult decât atât, resetările continuă să aibă loc până în momentul în care mușchii oculari se întind la maximum.
După ce au constatat că mușchii oculari ating maximul de lungime, specialiștii și-au dat seama că ochii revin la starea pe care au avut-o inițial. În timpul acestei mișcări, ochiul se stabilizează, într-un mod asemănător cu cel al folosit de camerele foto și video pentru a produce imagini clare.
Procesul identificat a fost denumit ,,mișcare de resetare asociată cu clipitul” (,,blink-associated resetting movement” sau ,,BARM”). Experții spun că această acțiune are loc chiar și în momentul în care ne îndreptăm atenția asupra unui obiect aflat în repaus, deoarece mișcările detensionează mușchii oculari indiferent de situație.