„Timbrul de mediu” a intrat în vigoare în martie 2013 și prevede plata unei taxe la înmatricularea unui autovehicul nou pe teritoriul României, a unuia second-hand importat sau la schimbarea proprietarului mașinii deja înmatriculate, dacă în prealabil nu a fost achitată o taxă similară. La începutul lunii iunie 2016, Curtea Europeană de Justiție a stabilit că ,,timbrul de mediu” este ilegal, scrie ZF.
Ulterior, în luna iulie, ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a anunțat că autoritățile lucrează la o reglementare care speră să poată fi adoptată în septembrie, o variantă care să fie corectă și echitabilă atât pentru cetățeni, dar și pentru mediu. Ea a precizat că a fost înființat un grup de analiză interministerial, din care fac parte și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe.
Potrivit surselor citate de cursdegvernare.ro, grupul interministerial are în vedere modificarea legislației după principiul „poluatorul plătește”, astfel încât cumpărătorii de autovehicule să nu mai plăteasca taxa, declarată ilegală de UE, ci aceasta să fie conținută în prețul carburanților. De asemenea, banii colectați astfel vor ajunge în conturile administrate de Ministerul Mediului care are de restituit taxele percepute până acum. Conform unor estimări ale Ministerului Finanțelor, statul român ar avea de returnat circa 1,5 miliarde euro celor care au plătit în ultimii ani taxa de mediu.
Sorry, there are no polls available at the moment.