A fost descoperit un al șaselea gust. Poate explica de ce iubim carbohidrații

A fost descoperit un al șaselea gust. Poate explica de ce iubim carbohidrații
Publicat: 03/09/2016, 15:19
Actualizat: 02/02/2018, 06:08

Oamenii de știință americani au identificat un al șaselea gust pe care îl simt oamenii, asociat mâncărurilor bogate în carbohidrați. Această descoperire nu numai că adaugă un tip de gust în rândul celor cinci cunoscute deja, dar poate explica, în sfârșit, de ce iubim atât de mult mâncărurile cu un conținut ridicat de carbohidrați.

„Cred că acesta este motivul pentru care oamenii preferă carbohidrați complecși. Zahărul are un gust minunat pe termen scurt, dar dacă îți sunt oferite ciocolată și pâine, probabil că ai mânca puțină ciocolată, în schimb ai consuma mai multă pâine”, a explicat Juyun Lim, unul dintre conducătorii studiului.

Lim și colegii săi au constituit o echipă de 22 de persoane cărora le-au oferit diferite soluții făcute din diferite concentrații de carbohidrați. Apoi, cei 22 au fost puși să descrie printr-un gust fiecare soluție gustată.

„Au denumit gustul amilaceu. Asiaticii ar spun că este un gust asemănător celui de orez, caucazienii ar spune că seamănă cu gustul pâinii sau pastelor. Este ca și când ai mânca făină”, a spus Juyun Lim.

În etapa următoare a studiului, subiecții au primit o substanță care îi făcea să nu mai determine gustul dulce și apoi un compus care bloca enzima resbonsabilă cu descompunerea carbohidraților.

După ce li s-au adiminstrat aceste substanței, participanții puteau să identifice, în continuare gustul amilaceu, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să concluzioneze că ființele umane sunt capabile să simtă gustul carbohidraților.

Așa se explică faptul că oamenii iubesc să mănânce alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea și orezul, care au o istorie îndelungată în bucătăriile lumii.

Cu această ipoteză solidă pe masă, oamenii de știință speră să poată găsi receptorii specifici de la nivelul limbii care fac posibilă identificarea acestui gust.

Acesta nu este singurul gust a cărei existență face obiectul de investigație al cercetătorilor. Echipe de oameni de știință se ocupă, de asemenea, de identificarea gustului specific al grăsimilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024