Legea care permite „cumpărarea” de vechime în muncă, pe ultima sută de metri în Parlament

Legea care permite „cumpărarea de vechime în muncă, pe ultima sută de metri în Parlament
Publicat: 11/09/2016, 12:52
Actualizat: 11/05/2018, 02:41

„Este vorba despre cumpărarea de vechime pentru cinci ani pentru persoane care de exemplu nu au mai lucrat, nu au mai putut să lucreze sau s-au dus la munca în străinătate și pentru această perioadă pot plăti ca să poată beneficia de pensie. Sunt oameni care au lucrat toată viața, dar nu au stagiul complet, le mai trebuie doi, trei, până la cinci ani și atunci există această posibilitate prin această inițiativă în așa fel încât să își poată completa, finaliza stagiul de cotizare astfel încât să beneficieze de pensie. Vom face o analiză la grup pentru a vedea dacă vom susține inițiativa în plen. Camera Deputaților este for decizional”, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Cristian Pocora.

În forma adoptată de Comisia de muncă, inițiativa legislativă prevede că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Persoanele interesate „să își cumpere vechime” încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a inițiativei legislative, potrivit Rapotului adoptat de deputații din Comisia de muncă.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială și ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contribuției de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a inițiativei legislative, potrivit sursei citate.

„Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuție de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuției de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată”, prevede proiectul de lege adoptat de Comisia de muncă.

Raportul adoptat marți în Comisia de muncă a Camerei Deputaților cu majoritate de voturi (un vot împotrivă) a comasat trei propuneri de lege care au avut ca obiect crearea unor oportunități de asigurare pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari și care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii, prina fiind depusă în anul 2011 de 4 deputați PNL (Câmpeanu Mariana, Florea Damian, Pocora Cristina-Ancuța, Tușa Adriana Diana), urmată de o inițiativă a deputatului UDMR Kerekes Károly, în anul 2012, căreia i s-a adăugat o propunere de lege, în anul 2015, semnată de parlamentari de la toate partidele politice, inclusiv neafiliați.

În anul 2011, prima inițiativă legislativă care viza acest aspect, depusă de PNL, prevedea că vechimea poate fi „cumpărată”, pentru o perioadă de maxim cinci ani, amendamentul fiind formulat de Cristina Pocora.

Pocora a afirmat că legislația a mai permis și în trecut cumpărarea de vechime, însă pentru o perioadă de șase luni, dar până când oamenii care lucrau în străinătate au aflat de această oportunitate și ”până când autoritățile s-au mișcat” termenul a trecut.

„Pe termen scurt poți spune că inițiativa îți aduce bani la buget. Era o solicitare a oamenilor, doar că din anul 2012 până acum a stat cam mult la sertar și de aceea trebuie să o discutăm la grup”, a mai spus Pocora.

Punctul de vedere al Guvernului Ponta pe acest subiect a fost negativ, pe motiv că această ”cumpărare de vechime” ar fi neechitabilă, iar Senatul a respins inițiativele pe această temă în 2011, 2012 și 2015.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?