Prima pagină » Magazin » Patru mituri despre smartphone-uri

Patru mituri despre smartphone-uri

11 sept. 2016, 15:45, Magazin
Patru mituri despre smartphone-uri
Smartphone-urile nu provoacă cancer și nu ne afectează productivitatea, scriu cei de la The New York Times, într-un articol dedicat miturilor care circulă în spațiul public despre utilizarea acestor tipuri de telefoane mobile.

În timp ce americanii își verifică smartphone-urile de opt miliarde de ori pe zi, iar mulți consideră că acestea sunt o parte esențială a vieții lor, rămân alți utilizatori care se ghidează în continuare după mituri.  

1. Smartphone-urile provoacă cancer

Organizația Mondială a Sănătății a provocat panică în 2011 când a clasificat radiația provenită de la telefoanele mobile ca fiind „posibil cancerigenă”. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au stabilit niciodată o legătură directă între celulare și cancer, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății a susținut acest lucru. Mai mult, Institutul Național de Cancer din SUA susține că nu a fost înregistrată o creștere a cazurilor de cancer cerebral în ultima decadă, deși numărul utilizatorilor de smartphone-uri a crescut.

2. Smartphone-urile sunt un lux pe care oamenii obișnuiți nu și-l pot permite

Percepția conform căreia smartphone-urile nu sunt pentru categoria celor cu venituri reduse este întâlnită adesea în dezbaterile din spațiul public. Asta deși cifrele arată că prețurile acestor telefoane au scăzut, iar implicit accesibilitatea lor a crescut. Smartphone-urile au devenit o necesitate zilnică, nu doar un capriciu pentru clasa de mijloc. În situații de criză, smartphone-urile au ajuns să reprezinte cel mai bun mijloc pentru a avea acces la informații.

3. Smartphone-urile îți afectează productivitatea

Productivitatea este un element cheie pentru producătorii de smartphone-uri. Faptul că butonezi toată ziua la telefon nu înseamnă că ești mai puțin productiv. Un studiu pe această temă, lansat în luna august, arăta că lucrurile stau exact pe invers. Pe de altă parte, mai mulți cercetători de la universitățile din Würzburg și Nottingham-Trent au rugat 95 de participanți să își deruleze activitățile obișnuite cu telefoanele mobile în buzunar, pe masă sau în afara încăperii în care se aflau. Pe măsură ce telefoanele mobile se îndepărtau, nivelul productivității creștea. Per total, cei care au avut telefoanele în altă încăpere au fost cu 26% mai eficienți decât ceilalți participanți.

4. Smartphone-urile te fac antisocial

În materie de inteligență, unele studii au arătat că utilizarea smartphone-urilor îți antrenează istețimea, contrar ideilor vehiculate. Cercetătorii care au luat parte la studiul „Efectul Flynn” – un trend care sugerează că IQ-ul per total s-a îmbunătățit în ultimii ani –  în cazul oamenilor care au peste 50 de ani susțin că telefoanele și calculatoarele par să contribuie considerabil la abilitatea persoanelor de a rezista la job-uri solicitante pe termen lung. Chiar și așa, există cazuri în care se adeverește faptul că media digitală poate încuraja izolarea. Din ce în ce mai mulți cercetători consideră că utilizarea în exces a telefonului duce la dependență. Dar asta nu înseamnă, neapărat, că devenim antisociali. De fapt, smartphone-urile ne permit să vorbim cu un număr mult mai mare de oameni, precum și să întâlnim persoane noi și să organizăm evenimente sociale.