Cele mai răspândite fotografii din ziua atentatelor de la 11 septembrie sunt cele cu avioanele lovind în plin Turnurile Gemene sau acelea cu zgârie-norii care se prăbușesc. „The Falling Man" este, însă, diferită.
The most widely seen images from 9/11 are of planes and towers, not people. Falling Man is different.
Fotografia realizată de Richard Drew imediat după ce avioanele au izbit World Trade Center, pe 11 septembrie 2001, este un simbol al luptei disperate pentru supraviețuire care a caracterizat acele momente groaznice, un cadru care înfățișează un om ce a încercat prin propriile forțe să scape de haosul celor mulți blocați în World Trade Center și și-a jucat ultima carte. Într-o zi de tragedie colectivă, „The Falling Man” este imaginea care a marcat întreaga lume, scrie Time.
„Primul lucru pe care l-am văzut au fost clădirile în flăcări din care ieșea mult fum. Apoi am început să fac poze. Fotografiam clădirea în flăcări, atunci când cineva a spus: ‘O, Doamne, privește acolo!’, și am început să vedem oameni sărind din turnuri. Instinctiv mi-am luat camera foto și am început să îi fotografiez în timp ce cădeau către pământ, până când am prins cadrul care a devenit cunoscut drept ‘The Falling Man'”, a povestit fotograful Richard Drew.
Fotografia a fost publicată în toate ziarele din Statele Unite în zilele care au urmat atentatelor, dar reacția cititorilor au aruncat-o, temporar, într-un con de umbră, pentru că poate fi o imagine de digerat și de înțeles.
„Este o fotografie care inspiră multă liniște. Nu e ca alte cadre violente de la alte dezastre. Nu e sânge, nu e nicio armă, nimeni nu e împușcat, dar oamenii reacționează la ea într-un fel în care simt că pot rezona cu ea, că s-ar fi putut și ei afla în aceeași situație și că ar fi putut să ia aceeași decizie pe care a luat-o bărbatul din fotografie. Nu știam că am acea imagine până când nu am ajuns înapoi la birou și am văzut-o pe calculator. I-am chemat pe editorii foto, le-am arătat-o și le-am spus: ‘asta e, asta trebuie să fie fotografia’. (…) M-am trezit a doua zi de dimineață, am deschis ziarul și pe prima pagină era fotografia mea cu „The Falling Man”. A fost un lucru extrem de curajos din partea lor să folosească această poză”, și-a mai amintit jurnalistul.
Identitatea bărbatului care apare în cadru este încă necunoscută, dar se crede că este vorba despre un angajat al restaurantului Windows of the World, aflat în partea superioară a turnului nord. Totuși, importanța pozei numite „The Falling Man” se referă mai puțin la cine este protagonistul și vine, mai degrabă, din ceea ce a devenit aceasta: un adevărat Soldat Necunoscut într-un război care, de cele mai multe ori, nu este al lui, suspendat pentru totdeauna în istorie.