Ce oraș din România va fi Capitala Europeană a Culturii 2021. Se decide astăzi

Ce oraș din România va fi Capitala Europeană a Culturii 2021. Se decide astăzi
Publicat: 14/09/2016, 12:02
Actualizat: 24/02/2017, 14:48

2021 primește startul la sfârșitul acestei săptămâni. Bucureștiul primește miercuri, 14 septembrie, vizita juriului internațional delegat de Uniunea Europeană, care va decide ce oraș din România va fi investit cu prestigiosul titlu. Acesta este un pas important în procesul de evaluare al celor patru finaliste, Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara, alături de susținerea dosarelor de candidatură, programată pentru data de 15 septembrie.

Toți cei interesați de această candidatură pot trimite echipei București 2021 un gând de bine joi, începând de la ora 15:00, când va începe susținerea prezentării dosarului final de candidatură pregătit de ARCUB în numele orașului, pe care poți să-l consulți și tu, aici. Vineri, 16 septembrie, de la ora 17:15, la Biblioteca Națională a României, se va face public numele orașului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, în România.

De altfel, Ministrul Culturii, Corina Șuteu anunțase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că în această săptămână are loc Selecția Finală a orașelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021″. Orașele Baia-Mare, București, Cluj-Napoca, Timișoara își vor susține prezentările în fața juriului de experți independenți.

De asemenea, Ministrul Culturii a anunțat că vineri, 16 septembrie, de la ora 17.15, la sediul Bibliotecii Naționale a României, în sala Mircea Eliade, va avea loc o conferință de presă unde va fi făcut public numele orașului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. La evenimentul de vineri alături de Corina Șuteu vor participa Steve Green, președintele juriului de experți și reprezentanții Comisiei Europene.

În dosarul de candidatură a Bucureștiului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 (ce poate fi consultat public la adresa https://goo.gl/XQ4VsJ), aplicație pregătită de ARCUB — Centrul Cultural al Orașului București, în numele Municipiului București, argumentele pentru acest demers sunt: Pregătirea terenului pentru o viitoare cultură a responsabilității; Recuperarea identității europene a Bucureștiului; O nouă perspectivă asupra Europei: interconectarea ca mod de schimbare a status quo‑ului; Echilibrarea inegalităților culturale; Captarea potențialului creativ și cultural al Bucureștiului.

Bucureștiul trebuie să își găsească vocea într‑o Europă care are nevoie de orașe-capitale, într‑un moment de accentuare a segregării, marginalizării și provincialismului, se mai arată în dosarul de candidatură al orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Mai mult decât un festival cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii aduce în discuție rolul culturii în viața unui oraș și modalitatea sustenabilă în care aceasta poate contribui la prosperitatea cetățenilor și a orașului.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraș din Uniunea Europeană, din țări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de orașe vor fi deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi inițiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două orașe, din țări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se așteaptă ca orașele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator și susținut care să accentueze bogăția, diversitatea și similaritățile culturii europene în fața unui public internațional.

În 2021 atât România, cât și Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii. Odată cu lansarea apelului de candidatură din partea Ministerului Culturii în 2014, Bucureștiul intră într-un proces competitiv prin care trebuie să dovedească posibilitățile sale de a oferi un program unic și promițător de evenimente culturale, artistice, cât și alte tipuri de activități, timp de un an, potrivit site-ului www.bucuresti2021.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Soția lui Geoană, diagnosticată cu CANCER LA SÂN! Mihaela a detaliat momentul CRUNT în care...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
6 abateri pt. care șoferii iau amenzi pe baza filmărilor video. Care sunt acestea?
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
SAGA FESTIVAL 2024. Motivul invocat de Nicki Minaj, criticat dur și ironizat: "Ne afectează imaginea...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Au reapărut păduchii, iar selfie-urile sunt ocazia „perfectă” pentru răspândire
×