Cea mai mare amenințare pentru medicină. Aproape un milion de oameni mor anual din cauza unui obicei pe care îl are și unul din doi români

Cea mai mare amenințare pentru medicină. Aproape un milion de oameni mor anual din cauza unui obicei pe care îl are și unul din doi români
Publicat: 21/09/2016, 10:28
Actualizat: 21/09/2016, 11:52

”E ironic cum un lucru atât de mic poate cauza o amenințare atât de mare. Dar e o problemă globală de sănătate care are nevoie de un răspuns global”, a declarat Jeffrey LeJeune, profesor la Universitatea Ohio, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

Guardian scrie că cele 193 de state membre ONU au decis miercuri să semneze o declarație prin care se angajează să lupte împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, problemă pe care sursa citată o numește ”cea mai mare amenințare din medicina actuală”.

Deși datele arată că 700.000 de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, Guardian scrie că cifra ar putea fi, de fapt, mult mai mare, deoarece nu există un sistem de monitorizare globală a numărului victimelor și deoarece unor decese cauzate de bacteriile rezistente la medicamente le sunt atribuite alte cauze.

Guardian scrie că cercetătorii au avertizat de acum zeci de ani asupra acestei probleme, când companiile farmaceutice au început producția industrială de antibiotice. În ultimii ani, mai multe studii au crescut gradul de conștientizare a acestei probleme, iar acum ONU oferă în premieră un răspuns global.

Sursa notează că, în doi ani, agențiile ONU îi vor transmite Secretarului general al Națiunilor Unite, post ocupat în prezent de sud-coreeanul Ban Ki-moon, un ”update” cu privire la rezultatele luptei împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Unul din doi români iau antibiotice fără prescripție

Unul din doi români urmează anual un tratament cu antibiotice, uneori fără motive bine întemeiate. Răceala, gripa și toxiinfecțiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se întâmplă frecvent. Uneori pentru că o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare ușurință. Alteori pentru că pacienții se tratează după ureche, iar unii farmaciști sunt de acord să le vândă aceste pastile fără rețetă. Datele ultimului raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obișnuiesc să ia antibiotice fără a avea o rețetă de la un medic, asta în timp ce media europeană la acest capitol este de doar 3%. Experții din domeniul sănătății avertizează că abuzul de antibiotice poate duce la sfârșitul medicinei moderne.

Într-o analiză, gândul a scris, în 2015, că infecțiile ar putea redeveni principala cauză de mortalitate în următorii ani. Avertismentul vine din partea medicilor, care se declară îngrijorați de consumul excesiv și abuziv de antibiotice. „Infecțiile reprezentau principala sursă de mortalitate la nivel global în urmă cu 100 de ani. După introducerea în practică a antibioticelor, incidența deceselor provocate de infecții a scăzut considerabil”, afirmă conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

După aprope un secol însă, medicul sugerează că ne-am putea întoarce în același loc. Utilizarea excesivă a antibioticelor crește rezistența microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la apariția unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent în prezent în farmacii.

Statisticile de specialitate arată că zilnic 600.000 de români urmează un tratament cu antibiotice. Această cifră ne clasează pe locul doi la nivel de Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de antibiotice. Datele arată că într-un an un român din doi urmează un tratament cu antibiotice.

Grecii sunt singurii europeni care iau mai multe antibiotice decât noi. Pe locul trei la nivel de UE la capitolul consumului mare de antibiotice se află Belgia, urmată de Cipru și Franța, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene pe această temă. La polul opus se află Olanda, Estonia, Letonia, Ungaria și Austria.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau membrii comisiei de sănătate din Comisia Europeană au atras în numeroase rânduri atenția că utilizarea în exces a antibioticelor poate avea consecințe dezastruoase pentru omenire.

În urmă cu aproape patru ani, dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, avertiza asupra pericolului declanșării unei crize în sistemul medical, generată de evoluția bacteriilor din ce în ce mai rezistente la antibiotice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Revin temperaturile sufocante, de aproape 40°C. Cod galben de caniculă până luni, în mai multe...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Noua taxă pentru șoferi în România. Se plătește obligatoriu din 2024. O achiți timp de...
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O nouă descoperire contribuie la povestea migrației umane antice