Ministrul Muncii le cere „înțelegere” magistraților: Guvernul nu are bani de majorări

Ministrul Muncii le cere înțelegere magistraților: Guvernul nu are bani de majorări
Publicat: 23/09/2016, 16:44
Actualizat: 02/03/2017, 00:57

„Pe problema legată de ridicarea tuturor salariilor cu 18% pentru cei 99% dintre oamenii din justiție care nu au acest lucru , aici evident am exprimat faptul că datorită costului, impactului bugetar pe care această măsură îl are, nu este considerată oportună bugetar și pe responsabilitate fiscal-bugetară pentru Guvern. Deci acest Guvern nu are cum să ducă la îndeplinire un astfel de lucru și evident le-am cerut înțelegere colegilor din Justiție pe acest lucru. Prin urmare, principial cred eu că ne-am aliniat de această dată, le-am cerut înțelegere, înțelepciune pentru a nu continua acest conflict. (…) Nu am avut 30 de lei, 50 de lei să dăm pentru anumite categorii care au salariile sub 1.400 de lei și nu putem în acest moment găsi resurse pentru a face niște proiecții care sunt mult mai însemnate pe care le-ar presupune acest 18% pentru 99% din sistemul judiciar”, a declarat Dragoș Pîslaru, după întâlnirea avută cu magistrații.

În acest context, ministrul Muncii a explicat că nu se pune problema unor negocieri de procente cu sistemul de justiție în acest moment și că ordonanța 20 nu a fost una de creșteri salariale, având cu totul alt scop.

„Guvernul nu contestă principiul irevocabil al hotărârilor judecătorești. Nu se pune problema de așa ceva. Noi tot ceea ce spunem este că politica salarială într-o țară este luată de puterea executivă, politica salarială are niște obiective și încearcă să facă niște lucruri. Este nefiresc cumva să nu avem această prerogativă la nivelul Guvernului”, a mai precizat Pîslaru.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, afirma, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că și-ar fi dorit să se fi vorbit „transparent” în Memorandum despre veniturile salariale ale magistraților, care „includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu)”.

„Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu). Chiar și pentru magistrați pensionari acum trecuți în avocatură – never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul forțării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aș mai fi visat că memorandumul să vorbească despre efectele discreționare ale legii penale – imunități și ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicați”, a scris ministrul Justiției, Raluca Prună, pe pagina sa de Facebook.

Memorandumul privind justiția a fost adoptat până în prezent de 101 instanțe din țară și 28 de parchete, altele urmând să decida în cadrul adunărilor generale dacă se alătură formei de protest.

Asociația Procurorilor din România și procurori care nu sunt membri ai asociației susțin solicitările cuprinse în memorandum. Și Uniunea Națională a Barourilor din România și-a sprijinul pentru demersul magistraților.

Asociațiile de magistați au discutat problemele recente din justiție cu experții Comisiei Europene care de ocupă de evaluarea sistemului judiciar din România, prezentându-le specialiștilor Memorandumul privind justiția prin care se solicită un set de măsuri pentru un sistem eficient și de calitate.Un raport scris privind problemele din justiție va fi trimis Comisiei Europene de asociațiile profesionale ale magistraților în perioada ce urmează.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?