În fiecare an, Australia „se mută" cu 6,85 de centimetri către nord, din cauza deplasării plăcilor tectonice pe care se află continentul, iar acest lucru înseamnă că o dată la zece ani coordonatele regiunii trebuie modificate. Astfel, în acest moment hărțile pe care este marcată Australia, dar și localizarea afișată de Sistemul de Poziționare Globală (GPS) sunt greșite, motiv pentru care țara trebuie să-și ajusteze rapid latitudinea și longitudinea.
Chiar dacă oamenii care locuiesc pe continent nu își dau seama, Australia se deplasează în fiecare an cu aproximativ 6,85 centimetri spre nord, făcând ca localizarea afișată de GPS să fie greșită. Și hărțile aflate acum în circulație sunt eronate, astfel că Australia trebuie să se alinieze cu datele geografice existente și să își ajusteze latitudinea și longitudinea, informează New York Times. Această mișcare continuă are loc din cauza plăcii tectonice pe care se află continentul, cu cea mai rapidă mișcare geologică și cu o ușoară rotație în sensul acelor de ceasornic, în același timp.
Doar în ultimii 50 de ani, Australia a corectat de patru ori toate coordonatele țării pentru a încerca să păstreze exactitatea lor, iar cea mai semnificativă schimbare s-a înregistrat în 1994: 200 de metri către nord. Acest fapt a dus și la o situație hazlie atunci când un curier a livrat o pizza la casa vecină din cauză că acolo l-a condus GPS-ul.
„Te-ai putea întreba ‘Unde e pizza mea?'”, a spus Dan Jaska, reprezentantul agenției guvernamentale Geoscience Australia, care se ocupă de gestionarea problemei coordonatelor. Miza este, însă, una mult mai mare, spune acesta: sistemele inteligente de transport care se bazează pe o mare acuratețe și care vor funcționa pe baza noii generații de tehnologie GPS.
Următoarea ajustare, programată pentru sfârșitul lui 2016, va fi de circa 1,5 metri, deci nu o discrepanță atât de mare încât să dea peste cap sistemele de navigație prin satelit care, de obicei, funcționează și pe o variație mult mai mare. Totuși, noua generație de dispozitive GPS care folosește atât sistemul prin satelit, cât și stațiile de la sol, va avea o marjă de eroare de un centimetru sau mai puțin, pentru că noile tehnologii care se bazează pe localizarea precisă sunt foarte importante pentru viitorul Australiei.