Potrivit oficialilor de campanie ai candidatului republican, Trump ar fi declarat că, în cazul alegerii sale în funcția de președinte, Statele Unite ar „recunoaște Ierusalimul drept capitală nedivizată a statului Israel”.
Cu toate că Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa, puține țări recunosc acest lucru, iar cele mai multe, inclusiv Statele Unite, își au ambasadele la Tel Aviv.
Pe de altă parte, palestinienii intenționează să stabilească la Ierusalimul de Est capitala statului pe care doresc să-l înființeze, în Cisiordania și Fâșia Gaza.
În cursul întâlnirii cu premierul Netanyahu, care a durat mai bine de o oră, Donald Trump a fost de acord cu acesta că se va putea ajunge la pace în Orientul Mijlociu doar dacă „palestinienii renunță la ură și violență și acceptă Israelul drept un stat evreiesc”.
Trump și Netanyahu au mai discutat pe larg și despre gardul ridicat de Israel la frontiere, un exemplu folosit anterior de Trump pentru a-și prezenta planurile sale de limitare a imigrației, printre care se numără și construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite și Mexic.
Tot în cursul zilei de duminică, premierul israelian s-a întâlnit și cu candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, cu care a discutat timp de aproape o oră.
Clinton și-a reafirmat angajamentul pentru soluția cu două state în conflictul israelo-palestinian, declarând că aceasta „garantează viitorul Israelului ca stat evreiesc sigur și democratic, cu frontiere recunoscute în plan internațional, și oferă palestinienilor independență, suveranitate și demnitate”.