Cu jumătate de oră înainte de ora 18:00, primii invitați la ceremonia de decorare a centagenarilor Neagu Djuvara și Mihai Șora ajung în curtea Palatului Cotroceni. Afară e un frig ca de sfârșit de noiembrie și plouă mocănește. Ca loc de desfășurare a ceremoniei a fost aleasă Sala Unirii, poate cea mai spectaculoasă încăpere a palatului, cu siguranță cea mai mare. A devenit destul de cunoscută în ultimii doi ani, fiind locul preferat al președintelui Iohannis pentru a-și ține declarațiile sau conferințele de presă.
Pentru cei mai puțin obișnuiți cu Palatul Cotroceni, traseul de la intrarea în complex și până la Sala Unirii poate fi un mic labirint. Mai ales dacă nu e nimeni care să le arate drumul. Primul care s-a rătăcit a fost chiar filosoful Gabriel Liiceanu, care după ce a parcurs două din cele trei curți interioare ale palatului, a nimerit în sala presei. Și actorul Victor Rebengiuc a avut nevoie de indicații, tot de la jurnaliști.
Mai este un sfert de oră până la ceremonie și atmosfera în Sala Unirii începe să se anime. Deocamdată cel mai numeros grup este cel al jurnaliștilor. Invitații nu sunt foarte mulți și pe deasupra sunt împărțiți în două grupulețe, unul format în jurul lui Rebengiuc. Gabriel Liiceanu se plimbă gânditor printre jurnaliști. Un consilier de la departamentul de protocol îl îndrumă politicos spre spațiul destinat invitaților. Cu un zâmbet ca vremea de afară pe buze, Liiceanu îi răspunde: ”Mă tem că nu o să fac față la conversația de acolo”. Consilierul nu gustă ironia și insistă, iar filosoful se înduplecă și iese pe Holul Basarabilor. Întâmplarea i-l scoate în cale pe vicepremierul Costin Borc, singurul membru al Guvernului prezent la Cotroceni. Conversația se leagă imediat, iar cei doi vor rămâne nedespărțiți până la finalul cerenomiei.
La un moment dat, una dintre porțile impozante ale Sălii Unirii, aceea pe care de obicei intră președinții și viitori șefi de Guverne, se deschide și în încăpere pășesc încet, în aplauzele asistenței, sărbătoriții zilei: Neagu Djuvara, cu baston și eșarfă, și Mihai Șora, în costumul cel nou cumpărat cu o zi înainte de la magazinul Unirea.
”Cu prilejul aniversării unui secol de viață, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care și-a servit patria…” Consilierul prezidențial pe probleme de cultură citește decretul de decorare al lui Neagu Djuvara. Președintele îi înmânează distincția: Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. ”Domnule președinte, mă simt foarte măgulit și, trebuie să spun, cam strivit așa de întâmplări, ca la o sută de ani să mai am prilejul de a primi recompensă sau decorații și mă simt mititel de tot și vă mulțumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-ați spus. Vă mulțumesc!”, spune Neagu Djuvara.
Aceeași înaltă disctincție o primește și Mihai Șora. ”Sunt foarte mișcat și mulțumesc din tot sufletul pentru această decorație pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acordă. Nu știu în ce măsură o merit, dar oricum sunt recunoscător”, îi spune el președintelui.
”Este o onoare pentru mine ca, în numele Statului Român, să vă înmânez Ordinul Național Steaua României. Cinstim, astfel, Opera Omnia a fiecăruia dintre dumneavoastră. Vă felicit pentru impresionantele realizări ce stau mărturie unor cariere, vieți și caractere exemplare!”, le transmite Klaus Iohannis, apoi îi invită la o poză. Unul de-a dreapta, altul de-a stânga președintelui. ”Așa ne egalizăm la înălțime”, observă Iohannis zâmbind.