„Dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat”. Discuție tensionată între șefii de la Parlament

„Dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat. Discuție tensionată între șefii de la Parlament
Publicat: 02/10/2016, 16:13
Actualizat: 02/10/2016, 16:23

Potrivit stenogramei Biroului Permanent al Camerei Deputaților din 27 septembrie, publicată pe site-ul instituției, în cadrul dezbaterilor privind proiectul de Hotărâre de modificare a Regulamentului, liberalii au cerut procedură de urgență maximă, invocând așteptările populației și nevoia de a recredibiliza Parlamentul.

„Am văzut cu toții că există foarte multă sensibilitate din partea opiniei publice – și cred că pe bună dreptate – în ceea ce privește modul în care se comportă Parlamentul în relația cu cealaltă putere în stat, cu Justiția. Am constatat că sunt de multe ori atitudini controversate și eu cred că noi trebuie să ne așezăm în rândul așteptărilor populației. (…) Drept pentru care, vă propunem o modificare a Regulamentului Camerei Deputaților prin care să se realizeze două schimbări. Una: reducerea termenelor de sesizare a Comisiei juridice și întocmirea raportului la 24 de ore și, de asemenea, prezentarea raportului în plen tot în 24 de ore. A doua propunere de modificare este ca votul pe care îl dau parlamentarii să fie vot deschis, astfel încât să nu mai existe controverse că unii au votat într-un fel, alții în alt fel și parlamentarii să-și asume public votul pe care îl dau pe asemenea situații care până la urmă au avut un efect negativ asupra credibilității Parlamentului”, a susținut deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a cerut ca proiectul să fie discutat cu celeritate în comisie și apoi introdus la votul în plen, în termen de o săptămână, intervenția sa atrăgând acuzațiile de „populism” din partea reprezentantului UDMR, Máté András-Levente, care a spus ironic că el propune ca membrii comisiei de regulament să facă raportul în cinci minute și a adăugat că îi este „silă”.

„Știu că nu va suna foarte, cum să spun, popular, dar chiar mi-e silă când încercăm să fim mai demagogi decât ar trebui să fie cineva care este om politic. Deci, acela care a scris, care a avut ideea ca votul să fie deschis, eu l-aș ruga – nu știu cine este colegul nostru care eventual este la Facultatea de Drept – să aducă persoanei care a redactat asemenea lucrare o Constituție și cursuri de drept pentru că a solicita în asemenea cazuri, când e vorba de persoană, un vot deschis e o aberație și atentat la democrație”, a susținut deputatul UDMR.

El a mers mai departe și a spus, ironic, că propune ca votul la alegerile prezidențiale și parlamentare să nu mai fie secret. „Dacă vrem, haideți să modificăm și Legea privind alegerea președintelui și al Camerei Deputaților și al Senatului, să fie vot deschis și obligatoriu. Iar dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat, pentru că aceasta înseamnă democrație și stat de drept…Deci, fără nicio grabă, nu trebuie procedură de urgență. Poate cei care au redactat aceasta vor reuși să citească niște cursuri de drept. Eu propun să mergem pe procedură obișnuită, fără nicio grabă și sper că în următorul Parlament – am declarat public că nu mai candidez – cei care vor veni nu se vor ocupa de demagogie”, și-a încheiat deputatul intervenția.

Poziția UDMR de respingere a procedurii de urgență a fost susținută și de PSD, prin vocea președintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, și a liderului de grup, Florin Pâslaru.

Iordache a insistat că deputații nu se pot juca de-a modificarea regulamentului după cum dorește un grup parlamentar ( majoritatea PSD a modificat în iunie regulamentul Camerei Deputaților pentru ca social-democrații să-l poată schimba din funcția de președinte al acestei Camere pe Valeriu Zgonea, exclus din partid -nr.).

„Stimați colegi, din punctul meu de vedere, la această propunere a Grupului PNL ar trebui să stabilim un termen de depunere a amendamentelor, ar trebui un termen în cunoștință de cauză, cel puțin două săptămâni să ia colegii la cunoștință, să poată vedea. Adică, nu ne putem juca să modificăm Regulamentul de la o zi la alta, că își dorește un grup parlamentar sau altul”, a spus Iordache.

Eugen Nicolăescu a insitat că PSD trebuie să își asume public „o asemenea atitudine”, replica liderului PSD Florin Pâslaru venind prompt. „Nimeni nu a spus că nu este o inițiativă interesantă, bine de luat în seamă, dar haideți să respectăm, totuși, Regulamentul, pentru că de aceea suntem aici”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu