Îniainte de audieri, fostul viceguvernator BNR nu a vrut să jure pe Biblie, declarându-se ateu.
În dosarul lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț a României este acuzat că a intervenit la un deputat pentru a îi fi susținute interesele.
Mihail Vlasov este în prezent în închisoare, el este condamnat într-un alt dosar. În iunie, anul trecut, acesta a primit o pedeapsă de cinci ani pentru trafic de influență.
„Îl cunosc pe Mihail Vlasov de aproximativ nouă ani, am fost colegi în Parlament, am fost colegi chiar în Comisia Juridică. În 2008 am devenit arbitru, sunt arbitru din 2008. Nu știu dacă atunci era președinte Mihail Vlasov. Depunerea candidaturii se făcea după o procedura standard, nu avea Vlasov nicio implicare în a susține candidatura mea. Îi cunosc si pe ceilalti initiatori ai proiectului: Alina Gorghiu, Marko Atiila, Mircea Grosaru și încă cineva de la Senat. Era important să intre în dezbatere, să vedem punctele de vedere ale ministerului, consiliul legislativ, ONG -uri. Dar neavând avize favorabile nu l-am mai susținut. Dar era important să existe o dezbatere pe acesta. A mai existat un astfel de proiect normativ care a fost respins. M-a determinat să susțin pe cel nou pentru că avea alte prevederi. S-a mai interesat domnul Vlasov de faza în care se află propunerea legislativă. Nu cunoașteam ca Vlasov să introduca în acel proiect anumite interese personale. Cred că nimeni dintre inițiatori”, le-a spus președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, magistraților.
În 15 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, fiind acuzat că în 26 februarie 2013, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat „să îi susțină interesele”, prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”. Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov își dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerț și Industrie a României să poată prelua Oficiului Național al Registrului Comerțului, potrivit rechizitoriului procurorilor. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, i-ar fi promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
În cadrul actului de sesizare a instanței, apare informația conform căreia inițiatorii proiectului vizat de anchetatori au fost parlamentarii: Aurel Vainer, Alina Gorghiu, Klarik Laslo-Attila, Attila Marko, Mircea Grosaru și Florin Iordache.
La termenul de miercuri a fost audiat și Bogdan Olteanu, care a detaliat procedura prin care se aproba numirea arbitrilor
„Nu cunosc sa fi fost vreo imprejurare în care persoană să fi fost audiată acolo înaintea aprobării ca arbitru. Nu cunosc ca Mihail Vlasov să-l fi desemnat pe Mircea Grosaru iî două dosare. Nominalizările arbitrilor in dosare nu erau făcute publice în interiorul Camerei de Comerț, erau luate și puse în aplicare. Nu rețin să fi existat propuneri de numire pentru Curtea de Arbitraj respinse. Nu imi amintesc efectiv ce conținea dosarul lui Mircea Grosaru dar cunoașteam și cunosc bine cariera profesională a domnului. Domnul Grosaru era un profesionist cunoscut, practician cunoscut in domeniul dreptului, cu lucrări științifice. În anii 2005 și 2006 am susținut o propunere legislativă privitoare la trecerea Registrului Comerțului la Camera de Comerț și Industrie. Propunerea a fost adoptată de Parlament dar respinsă la nivelul CCR”, a declarat Bogdan Olteanu în fața judecătorilor.
La următorul termen va fi audiată Alina Gorghiu. În primă instanță Mihail Vlasov a fost achitat.