„Această depigmentare se datorează distrugerii sau opririi din activitate a melanocitelor (celulele care produc melanina). Lumea medicală nu a ajuns încă la un răspuns clar la întrebarea „de ce se întâmplă asta?”, dar, de ce cele mai mai multe ori, se asociază cu:
1.Boli autoimune în care organismul produce anticorpi împotriva propriilor structuri, cel mai frecvent tiroiditele autoimune;
2.Stresul. Există cazuri în care pacienților le albește instant mese de păr sau zone pe corp;
3.Arsuri solare brutale;
4. Cazuri „în familie”. Leziunile de vitiligo nu sunt simptomatice, pielea afectată nu se simte diferit, nu este contagios, singura nemulțumire este dată de aspectul de leopard”, subliniază dermatologul Viviana Iordache pentru Gândul.
Din păcate, această afecțiune are o evoluție imprevizibilă. Uneori, poate dispărea spontan, alteori, în ciuda unor încercări terapeutice riscante și costisitoare, petele albe se încăpățânează să reziste. „Prezentarea la medicul dermatolog rămâne însă obligatorie pentru un diagnostic cert și pentru asigurarea unor scheme terapeutice cât mai sigure și mai adaptate pacientului. Uneori, avem nevoie de creme, alteori chiar de medicamente interne, sedințe de expunere la ultraviolete care scad imunitatea, lasere și lista poate continua. Pacientul trebuie informat și consiliat, simpla prezență a petelor (pe față sau pe alte zone expuse privirilor) constituie un factor de stres care agravează situația”, subliniază Viviana Iordache pentru Gândul.