Cioloș: Regret decizia Parlamentului privind legea doctoratelor

Cioloș: Regret decizia Parlamentului privind legea doctoratelor
Publicat: 12/10/2016, 10:42

Premierul a spus că nimeni nu contestă implicarea directă a universităților în ceea ce privește acordarea și retragerea titlurilor de doctor, dar este nevoie de o instanță de recurs.

„Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privința modului în care se tratează plagiatele. Știți că am luat niște măsuri prin OU în urmă cu ceva vreme tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv de tratare a acestor cazuri de plagiat. Nimeni nu contestă, nici eu nu contest nevoia, importanța, utilitatea implicării directe a universităților în tratarea acestor cazuri de plagiat, dar avem nevoie, dincolo de implicarea universităților, și de un cadru de recurs a deciziilor universităților, tocmai pentru a obiectiva acest proces de decizie visavis de plagiate”, a spus premierul.

Dacian Cioloș a adăugat că avem foarte multe școli doctorale care trebuie evaluate.

„Pe de altă parte, avem foarte multe școli doctorale în România și gradul sau calitatea modului în care se tratează lucrările de doctorat este foarte diferit de la universitate la alta. Tocmai de aceasta Ministerul Educației are în curs o reacreditare a școlilor doctorale în România, pentru a ne asigura că toate universitățile care au școli doctorale pot să asigure același standard minim de calitate a elaborării și deciziei privind lucrările de doctorat. Consider că ar trebui făcută o legătură între autonomia universitară și dreptul și obligația universităților de a decide asupra plagiatelor și acreditarea pe care trebuie să o aibă sau reacreditarea, tocmai pentru a ne asigura că această autonomie universitară este asigurată într-un cadru clar, cu responsabilitate și că există în toate universitățile care au dreptul de a conduce și de a elabora lucrări de doctorat că există calitatea profesională științifică pentru a face acest lucru și stabilirea acestor lucruri se face și prin această reacreditare”, a mai spus premierul.

Cioloș a spus că regretă demisia lui Viorel Barbu din fruntea CNATDCU. „Regret demisia dlui Barbu de la conducerea CNADTCU, un profesionist care și-a dovedit verticalitatea și neutralitatea, profesionalismul în modul în care a condus CNADTCU până acum. Sper să găsim în România un echilibru instituțional în privința asumării în mod obiectiv și profesionist a evaluării tezelor de doctorat. Pot să vă asigur că Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar și de cercetare din România să fie ferit de imaginea aceasta cu impact negativ foarte mare a plagiatului și a imposturii în cercetare. Nu o lege poate să decidă dacă o lucrare de doctorat este științifică sau nu, ci doar oameni de știință onești, obiectivi, recunoscuți și profesioniști. Cred că aici trebuie să ajungem”, a declarat șeful Executivului.

Președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a demisionat marți din funcție, în semn de protest față de votul din Senat.

Senatul a respins luni cererea președintelui de reexaminare a legii care prevede că universitățile vor fi cele care vor decide acordarea și retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ”pentru”, în timp ce ”împotrivă” au votat doar 12 aleși, iar șase s-au abținut. În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situația tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU și nici pe cea a candidaților care au susținut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educației.

”În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate și performanță”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook, după votul din Senat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×