Revolta independenților înainte de parlamentare. Paleologu: „Legea e ticăloasă, îmi trebuie mai multe semnături decât voturi”

Revolta independenților înainte de parlamentare. Paleologu: Legea e ticăloasă, îmi trebuie mai multe semnături decât voturi
Publicat: 16/10/2016, 15:44

Fost ministru al Culturii Toader Paleologu a decis să candideze independent la alegerile din 11 decembrie pentru un nou mandat de deputat, după ce a fost dat afară din PNL, pe fondul criticilor aduse conducerii partidului la alegerile locale. Primul obstacol, strângerea de semnături.

„Lucrurile merg mult mai bine acum. Mi-e greu să vă spun o cifră exactă, pentru că nu mă ocup eu de numărătoare. Sunt cam vreo 4000, poate puțin peste. Aici nu este vorba despre reușita personală a lui Toader Paleologu de a strânge 15.000, 18.000 sau 20.000 de semnături. Aici este vorba despre eșecul democrației în România și de faptul că sistemul e total acaparat de două partide care sunt complice în eliminarea competiției din viața politică. Sigur, suntem în România și unii vor hăhăi de pe margine. Vor spune: hă, hă, uite, Paleologu nu a reușit. Nu a avut bani să plătească o firmă sau nu a avut oameni la Primărie să-i copieze listele permanente. Hă, hă, hă, mare eșec! Problema e eșecul colectiv al societății românești”, a declarant Paleologu.

El dă vina pentru numărul mare de semnături necesar pe „această lege ticăloasă” a alegerilor parlamentare, votată în 2015.

„A fost votată de tot Parlamentul. Am fost numai 10 oameni, printre care și eu, care au votat împotrivă. Important e eșecul colectiv al societății românești și bătaia de joc pe care și-o permite clasa politică la adresa electoratului de a prezenta mereu aceleași figuri compromise și detestate, dar nu ai de ales decât între două liste, a PSD și a PNL. Dacă reușesc să obțin semnăturile, am șanse, pentru că este nevoie de mai puține voturi decât de semnături. Asta e ironia. Participarea va fi foarte joasă, pentru că lumea are oroare față de partide”, a adăugat Toader Paleologu.

Un alt candidat independent, depututatul Remus Cernea, spune că, pe ultima sută de metri, numărul semnăturilor a crescut destul de mult, dar că nu a ajuns nici măcar la jumătate.

„Ne mobilizăm, acum, pe ultima sută de metri, văd că simpatizanții mei se mobilizează în număr mai mare. Sper să le strângem, dar vom fi cu semnul întrebării până spre final. (…) Sunt totalmente montat să reușesc. Nu mă gândesc la varianta în care nu aș reuși să intru în cursa electorală. Deocamdată toată energia mea fizică și psihică este concentrate pentru a reuși”, afirmă Remus Cernea.

El spune că țelul său este să-și continue cauzele începute în mandatul actual.

„Atunci când ești dezamăgit de o stare de lucruri nu trebuie să cedezi, trebuie să încerci să lupți pentru a aduce o schimbare. (…) Mi-aș dori să continui, să susțin în continuare în plan politic cauzele pe care le-am inițiat deja, dar și să deschid noi teme de dezbatere. Am convingerea că pot fi un factor de schimbare. Dacă eu nu aș mai fi în următorul Parlament, cred că o serie de teme, cum ar fi separarea dintre stat și biserică, parteneriatul civil, protecția animalelor ar fi mult mai puțin susținute în următorul legislative”, precizează Remus Cernea.

Un alt politician care ar mai vrea un mandat este Lia Ardelean, deputat PUR/PC între anii 2004 și 2008.

„Voi candida deputat independent. Aștept arădenii care mă cunosc și mi-au urmărit activitatea în mandatul de deputat să fie alături de mine!”, a scris e ape Facebook.

Vișinel Bălan nu a mai făcut politică până în prezent. Este un tânăr provenit din sistemul de protecție a copilului. Cu un parcurs dramatic, despărțit de părinți, trăindu-și copilăria între orfelinate, Vișinel Bălan este absolvent a două facultăți, masterand și inițiator al unor proiecte prin care tinerii din instituții sunt sprijiniți să înceapă o viață independentă.

„Militez de mai bine de 10 ani pentru respectarea drepturilor copilului și a familiei în România. Sunt conștient de hibele sistemului de protecție socială și de problemele din centrele de plasament, pentru că am trăit acolo. De asta am decis să candidez independent pentru Camera Deputaților. Vreau ca tinerii din centrele de plasament să aibă propriul lor reprezentant în Parlament. Cred într-o educație pe bune și cu atât mai mult cred că numai noi putem schimba ceva”, este mesajul cu care acesta se promovează în mediul online.

Potrivit acestei prezentări, proiectele sale pentru România Copiilor și a Familiei sunt”Adopția în 30 de zile”, „Locuințe pentru persoanele fără adăpost”, o comisie de anchetă a abuzurilor din sistemul de protecție a copilului și subvenționarea familiilor care trăiesc cu venituri mai mici decât salariul minim pe economie.

Și Elena Udrea a anunțat recent că ar intenționa să candideze ca independent pentru un nou mandat de deputat. „Am luat decizia de a candida ca independent. O să strâng semnături în stradă și o să-mi fac o campanie ieftină pe Facebook”, susținea Udrea, implicat în mai multe dosare de corupție.

Potrivit legii 208/2015, candidații independenți trebuie să fie susținuți de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședință în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

Listele se pot depune până la data de 27 octombrie, potrivit calendarului alegerilor parlamentare care vor avea loc la 11 decembrie. PNL, PSD, PMP și ALDE au depus deja listele de semnături, în timp ce USR încă nu a strâns numărul necesar.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte dierenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Test de cultură generală. De ce sportivii poartă numere pe tricou?