„Prezenta propunere legislativă are drept obiectiv combaterea încălcării standardelor de etică profesională în ceea ce privește acordarea și retragerea titlurilor de doctor”, se arată în motivarea propunerii.
În document se mai precizează că neadoptarea acestei propuneri nu ar face altceva decât să încurajeze perpetuarea acestui fenomen negativ, fapt ce ar contribui la scăderea încrederii în educație
Potrivit inițiatorilor, Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat, prin decizii definitive, că unele metode prevăzute în Legea Educației Naționale pentru anularea actelor de studii sunt în contradicție cu Legea contenciosului administrativ.
De asemenea, în motivare se arată faptul că este nevoie de un mecansim clar și transparent prin care să se verifice acuzațiile de plagiat.
„Mai mult, în ultimii ani s-a observat o creștere îngrijorătoare a numărului tezelor de doctorat suspecte de plagiat, acestea fiind realizate inclusiv de către persoane publice. Avem nevoie, așadar, de o reglementare care să contribuie la stoparea acestui fenomen, de un mecanism clar și transparent prin care să se verifice acuzațiile de plagiat”, se arată în motivarea propunerii legislative.
Totuși, Teodor Atanasiu este unul dintre liberalii care au votat luni, alături de senatorii PSD și ALDE, respingerea cererii de reexaminare a președintelui Iohannis privind Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență a Guvernului pe tema plagiatul, fiind menținute modificările comisiei de învățământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităților, nu de ministrul Educației, CNATDCU rămânând o instanță de recurs.
Joi, PNL a contestat la Curtea Constituțională a României legea privind doctoratele, liderul deputaților liberali Eugen Nicolăescu admițând că votul colegilor de partid din Senat a fost o „eroare”. La scurt timp, și Guvernul a anunțat că a depus la CCR o contestație privind actul normativ.